Selvforsynende boliger

Syd for Aarhus er der opført en række boliger, som både er billige at opvarme og CO2-neutrale. Det betyder fast husleje for beboerne uden udsigt til stigninger, forbedret indeklima, store CO2-reduktioner og nul energiomkostninger.
De 75 boliger er selvforsynende ved hjælp af solceller og effektive luft-til-vand varmepumper.
De 75 boliger er selvforsynende ved hjælp af solceller og effektive luft-til-vand varmepumper.

I Hasselager, få kilometer uden for Aarhus, bor 75 familier i fremtidens byggeri på Kildeagervej. Brabrand Boligforening har fået opført boliger i nyudviklet højstyrkebeton med solceller integreret på alle tagflader.

Solcelleanlægget er et af Danmarks største udført på et alment boligbyggeri, og anlægget producerer sammen med fem Panasonic luft-til-vand-varmepumper hele bebyggelsens energiforbrug.

De 75 boliger er selvforsynende med den nødvendige energi, opvarmning og varmt vand. Byggeriet er opført inden for reglerne for støttet byggeri, som lever op til de nye Lavenergiklasse 2020-regler.

Brabrand Boligforening har udført det ambitiøse lavenergibyggeri i samarbejde med blandt andre HVAC Engineering A/S, og lavere CO2-udledning og kontrol med energiforbruget var medvirkende til, at man valgte en løsning med Panasonic varmepumper.

– Der er ingen tvivl om, at varmepumper er fremtiden i Danmark. Der kommer i fremtiden mere lavenergibyggeri, og her passer Panasonics Aquarea T-CAP varmepumper perfekt, da de har en rigtig høj virkningsgrad selv ved lave fremløbstemperaturer, siger Tomas Bærholm, Area Manager, Panasonic.

Fremtidssikrede boliger

Mellem 30 og 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug går i dag til opvarmning, ventilation og lys i bygninger, og meget af denne energi kommer fra fossile brændstoffer. Men det scenarie er snart fortid – regeringen har besluttet, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændstoffer i 2050.

CO2-neutrale boliger er fremtiden og det var derfor Brabrand Boligforenings vision, at boligerne på Kildeagervej i Hasselager skulle være selvforsynende. Dette betyder både, at beboerne dagligt hjælper med at forbedre miljøet, og at de ikke får huslejestigninger med baggrund i energiudgifter.

Effektive pumper

Projektet på Kildeagervej er lykkes på grund af en specialdesignet løsning med nyudviklet letvægtsbeton, et stort solcelleanlæg og højeffektive Panasonic luft-til-vand varmepumper.

Ved hver af de fem varmepumpestationer hænger et stort display, hvor beboerne hele tiden kan følge med i, hvor mange kW der aktuelt produceres, hvor meget energi, der er produceret i alt og hvor stor den samlede CO2-reduktion er.

– Vi kan se, at det har en god virkning på beboerne, at de kan følge med i produktionen af strøm og reduktionen af CO2. De kan nemt se, at det rent faktisk batter noget. Vi er yderst tilfredse med løsningen, siger Steen Grønholm Thomsen, Brabrand Boligforening.

Varmepumperne har også en mere direkte indflydelse på beboernes dagligdag. Ud over de store fordele med fast husleje og CO2-reduktion, har varmepumperne en indbygget teknologi, der renser luften for vira og bakterier og skaber et sundere indeklima for den enkelte.

Relateret indhold