Børsen brænder: Ikonisk spir er styrtet til jorden

En stor brand hærger netop nu i København, hvor den 400-årige Børsen ikke ser ud til at kunne reddes. Nyt: Brian Mikkelsen lover genopbygning
Børsen med det ikoniske spir med de fires snoede dragehaler stod færdigopført i 1624. Nu er bygningen ved at blive ædt op af flammer. Foto: Getty Images
Børsen med det ikoniske spir med de fires snoede dragehaler stod færdigopført i 1624. Nu er bygningen ved at blive ædt op af flammer. Foto: Getty Images

Opdateret onsdag d. 17. april kl. 07.45

Efterslukningen har stået på hele natten, og operationschef i Københavns Beredskab, Tim Ole Simonsen, kan nu fortælle til P4 København, at beredskabet forventer at være på brandpladsen et døgn mere.

Det er stadig kobbertagpladerne, der driller, og de bliver nu løftet væk med kraner, så beredskabet kan efterslukke under pladerne.

Dertil er der blevet sat containere fyldt med beonblokke op for at holde facaderne, da alle etagedæk og andet træ er brændt væk i den del af Børsen, der stort set er brændt væk.

Containerne skal forhindre, at facaderne vælter ind i bygningen eller udad.

I den del af bygningen der stadig står, er der folk med brandslanger på alle etager, i tilfælde af, at branden blusser op.

Opdateret d. 16. april kl. 16.45

På alle nyhedsmedier kan man i øjeblikket følge den voldsomme brand, der er opstået på Børsen i København. Bygningen, der blev opført i perioden 1618-1624, er i dag hovedkvarter for erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv.

Det var Kong Christian d. 4., der tog initiativet til opførelsen af bygningen. Bygningen rummer bl.a. den imponerende Børssal med et areal på mere end 400 kvadratmeter, der ud fra billeder ser ud til at være ramt af branden.

Børsen er i øjeblikket under renovering og har været pakket ind i stilladser.

Bygningens kobbertag dækker over konstruktioner i træ, ligesom der er mange hulrum i bygningen.

Bl.a. TV2 og DR er til stede med fotografer og journalister i området. Der er fuldkommen afspærret omkring Børsen og Christiansborg. Flere bygninger i området er blevet evakueret, oplyser DR.

Indsatslederen fra Københavns Politi fortæller til DR Nyheder, at der er meget omfattende skader på Børsen og at også andre bygninger er berørt. Det er endnu for tidligt at sige, hvad der har været årsag til branden, der begyndte kl. 7.30.

En forbipasserende københavner sammenligner branden med den ligeledes meget voldsomme brand, der hærgede Notre Dame-kirken i Paris for nærmest præcist fem år siden.

En national katastrofe

Billeder viser beredskabsfolk, medarbejdere og også adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, der redder kunstgenstande og malerier ud fra den brændende bygning. På en video ses bl.a. en kok hjælpe med at bære et stort maleri ud.

Læs også: Rørt Brian Mikkelsen: “Det er en kæmpe katastrofe”

Brian Mikkelsen, der var kulturminister fra 2001-2008, kalder ifølge DR branden for ‘en national katastrofe’.

– Det er en af de vigtigste bygninger i Danmark, og vi var i gang med at restaurere den, så den kunne shine, og vi kunne vise, hvad den har betydet for dansk erhvervsliv i 400 år, siger han.

Pressemøde d. 16. april kl. 16

Adm. direktør i Dansk Erhverv, der ejer bygningen, Brian Mikkelsen, har nu været inde på brandtomten, og fortæller, at det var et forfærdeligt syn og at han han græd ved synet af den arbejdsplads, hvor han og hans 400 kollegaer arbejder.

– Vi er allesammen i sorg, sagde han bl.a.

Det er dog blevet besluttet i organisationen, at den udbrændte bygning skal bygges op igen:

– Vi har besluttet os for, har jeg aftalt med min formand, at no matter what, så genopbygger vi Børsen, siger han.

Brandbilerne var fremme på fire minutter

Beredskabsdirektør i Hovedstadens Beredskab, Jakob Vedsted Andersen, oplyser på pressemødet, at brandvæsenet ankom til Børsen fire minutter efter den første, automatiske brandalarm lød kl. 07.36.

– Branden havde en meget kraftig intenistet fra starten af, sagde han bl.a. og kan oplyse, at en stor del af Børsen er voldsomt brandskadet, og at bl.a. den store mængde trækonstruktioner, kobbertaget mv. har være med til at besværliggøre brandslukningen.

Børssal lader til at være fuldstændig ødelagt af en uoprettelig brandskade. Netop nu forsøger man at holde facader intakte i forbindelse med efterslukningen, som han forventer vil tage ‘mange, mange timer’.

Starter brandefterforskning med et hvidt lærred

Peter Dahl, chef for beredskabet i Københavns Politi kunne fortælle, at politiets brandefterforskere, så hurtigt som det er mulig, vil starte brandeftersynet.

Han vil ikke svare direkte på, om han tror branden er opstået i forbindelse med restaureringen af bygningen.

– Sådan en brandefterforskning starter altid med et hvidt lærred, sagde han.

Enhedschef for magasinering ved Nationalmuseet Camilla Jul Bastholm oplyser dertil på eftermiddagens pressemøde, at en stor del af Børsens kulturhistoriske værdier – malerier, prismelysekroner, ure, spejle og anden flytbar kulturarv – er reddet ud. Anden uerstattelig kulturarv er tabt for eftertiden.

Pressemøde d. 16. april kl. ca. 12.15

På et hurtigt pressemøde kl. ca. 12.15 kunne beredskabsdirektør i Hovedstadens Beredskab, Jakob Vedsted Andersen, opsummere, at facaderne på den del af Børsen, der er nærmest Christiansborg, stadig står, men at de begynder at give sig i takt med, at de bærende konstruktioner brænder bort.

I alt har der været cirka 200 personer fra politi, brandvæsen og livgarden været til stede i forbindelse med branden. Det københavnske beredskab har dertil fået hjælp fra bl.a. beredskaber fra de nordlige dele af hovedstaden og fra Næstved.

Læs også: Efter branden i Børsen: Ny fond vil redde bygningskulturarven i hele landet

Branden er pt. ikke under kontrol, da det er svært at komme ind i bygningen, da nogle af de bærende konstruktioner er kollapset eller er tæt på at gøre det. Han kan næsten med sikkerhed sige, at branden ikke vil sprede sig yderligere. Den sydlige del af bygningen er blevet sikret af masser af folk med masser af vand.

En mindre brand i tagkonstruktionen på en nabobygning blev hurtigt slukket.

Det er fortsat svært for beredskabsdirektør at udtale sig om, hvor branden er startet.

– Da vi kom, brændte det omkring tårnet, siger Jakob Vedsted Andersen.

Politiet, der også deltog med en mand på pressemødet, forventer fortsatte afspærringer og opfordrer folk til fortsat at holde sig væk.

Politiet kan ikke sige noget om, hvordan branden er startet, men arbejder med forskellige hypoteser som f.eks. el eller noget i forbindelse med renoveringen. På dette tidspunkt er det rene gisninger, oplyser politiet.

Om et par dage, når de kan komme ind i bygningen, vil politiet påbegynde gerningsstedsundersøgelser.

Pressemøde d. 16. april kl. ca. 10 med deltagelse af politi og brandmyndighederne

Jakob Vedsted Andersen, der er beredskabsdirektør i Hovedstadens Beredskab, oplyser, at den første brandalarm indløb kl. 07.36.

Han siger bl.a., at noget af kobbertaget nu er kollapset, og at branden er meget kraftig og ude af kontrol i den del af Børsen, der ligger op mod Christiansborg. Her er der brand på samtlige etager – også i Børssalen.

Kobbertaget har gjort, at det ikke har været til at komme til branden, der derfor har haft tid til at øge i intensitet. Ca. halvdelen af bygningen er i brand, og beredskabet forsøger at skære branden, så redningen af kunstgenstande og andre værdier kan fortsætte.

Han forklarer, at det ofte er meget vanskeligt at slukke brande i gamle bygninger.

Læs også: Vital for København: Lokalpolitikere vil også genopbygge Børsen

Myndighederne har bl.a. droner i luften og folk på de etager, hvor det fortsat er forsvarligt. Branden udvikler sig hele tiden.

Det er svært at sige, hvad der er sket. Det er ikke til at sige, hvor længe branden har stået og ulmet, inden alarmen lød, siger Jakob Vedsted Andersen.

Han forventer, det kan tage op mod et døgn at få slukket branden.

Kl. 11.27: Myndighederne oplyser, at alle etageadskillelser i den ene ende af Børsen nu er brændt væk.

Frygtelige billeder

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt skriver bl.a. følgende på X:

‘Frygtelige billeder fra Børsen her til morgen. 400 års dansk kulturarv i flammer’

Ifølge beredskabet er ingen mennesker kommet til skade.

Røgen kan ses og mærkes i hele København. Der er sort røg også over Amager, oplyste en kilde tidligt på formiddagen.

Relateret indhold