Efter at nye tal for nylig viste, at salget af eksempelvis luft-vand-varmepumper var steget med omkring 50 % i 2021, vurderer Tekniq Arbejdsgiverne, at det frem mod 2027 vil være muligt at skrotte 200-250.000 olie- og naturgasfyr til fordel for netop varmepumper.
– Den kraftigt stigende interesse for varmepumper er kun blevet forstærket efter Ruslands angreb på Ukraine, der har understreget behovet for at frigøre os fra russiske gasleverancer, siger Troels Hartung, chefkonsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
Klar besked og fast pulje
Ifølge arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen er der dog brug for, at man politisk opstiller de rette rammebetingelser, hvis der skal sættes yderligere fart på udfasningen af naturgassen i Danmark:
– Den enkelte boligejer skal have klar og direkte besked om, hvorvidt man kan forvente at få adgang til fjernvarme indenfor de nærmeste år – og hvad prisen for dette i så fald vil være. På den måde kan man træffe sin beslutning på et oplyst grundlag, anbefaler Troels Hartung og uddyber:
– Samtidig bør man etablere en tilskudspulje, som ikke konstant løber tør, men i stedet er til rådighed, når den enkelte boligejer er klar til at skrotte sit fossile fyr.
Lysten er der – nu skal indsatsen prioriteres
Han peger på, at den overvældende interesse for den nuværende bygningspulje, hvor man kan søge om en økonomisk håndsrækning til eksempelvis at udskifte sit olie- eller gasfyr med en varmepumpe, understreger danskernes lyst til at omsætte de grønne ambitioner til handling:
– Sørger man for både at sætte turbo på udrulningen af fjernvarmen og at skabe bedre rammebetingelser for overgangen til varmepumper, er det realistisk, at de danske boligejere kan sige endegyldigt farvel til olie- og naturgasfyr indenfor relativt få år. Men det kræver, at man fra politisk hold er klar til at prioritere indsatsen og træffe de nødvendige beslutninger, siger Troels Hartung.