Bygger bag dobbelthegn: Soldater passer godt på NCC’s håndværkere

NCC's folk er ekstra grundigt hegnet ind på Aalborg Kaserne, der undergår en grøn forvandling i disse år, hvor CO2-udledningen skal ned, energiforbruget skal begrænses og ressourceforbruget skal være synligt.
De to nye bygninger vil give medarbejdere på Aalborg Kaserne nogle tidssvarende, energieffektive og topmoderne faciliteter, der kan skabe gode rammer for arbejdet. Selve byggepladsen er ganske usædvanligt sikret med to hegn. Foto: NCC
De to nye bygninger vil give medarbejdere på Aalborg Kaserne nogle tidssvarende, energieffektive og topmoderne faciliteter, der kan skabe gode rammer for arbejdet. Selve byggepladsen er ganske usædvanligt sikret med to hegn. Foto: NCC

Aalborg Kaserner – ‘Grønne Etablissementer’

 • Supplerende adresse: Gammel Høvej
 • Bygherre: Forsvaret og Forsvarsministeriets Styrelser
 • Byggeleder: Skala Architecture
 • Totalrådgiver og arkitekt: P+P Arkitekter
 • Hovedentreprenør: NCC Danmark
 • Ingeniør: Ingeniørfirmaet Viggo Madsen
 • Teknisk rådgiver: Vm-Acoustics
 • Landskabsarkitekt: Terra Nova Landskabsarkitekter
 • Byggestart: August 2022
 • Forventes færdigt: Medio 2023
 • Estimeret budget: 118 mio. kr.
 • Omfang: 8.000 kvm, 3 etager, 2 bygninger. Projektet omfatter en multibygning med garage, mandskabsafsnit med bad, omklædning, depoter, teknik og kontor samt et administrationsafsnit med kontorfaciliteter. Dertil en værkstedsbygning til vedligeholdelse af hærens køretøjer, elektronik- og våbenværksted, administrative faciliteter, bad og omklædning.
 • Bæredygtighed: Den frivillige bæredygtighedsklasse
 • Kilde: Byggefakta

Tankerne om den grøn omstilling af kasernen i Aalborg fik allerede fat tilbage i 2014, hvor et team bestående af Cowi som totalrådgiver, arkitektfirmaerne Adept og Nord samt GHB Landskabsarkitekter vandt opgaven med projektet ‘Det grønne kredsløb’ .

Udover at vise, hvordan innovative og bæredygtige tiltag, maksimal fleksibilitet og markant arkitektur kan tegne fremtiden på danske kaserner, illustrerer vinderforslaget for udviklingen af Forsvarets ‘Grønne etablissementer’ også, hvordan det er muligt at opfylde forsvarets omskiftelige behov og samtidig fastholde en klar bæredygtig profil med begrænset ressourceforbrug og CO2-udslip.

NCC vandt hovedentreprisen i foråret sidste år:

– Det er en spændende opgave, hvor vi har haft NCC’s bæredygtighedsafdeling ind over, så vi kan tilbyde en række tiltag, der kan gøre projektet mere bæredygtigt, har områdechef i Nordjylland i NCC Building, Frank Bo Lassen, tidligere udtalt.

Hegnet godt ind

Nu er byggeriet, der består af hhv. en værkstedsbygning og et garageområde, skudt op af jorden til trods for, at de ca. 50 håndværkere på projektet har kæmpet med både kulde, sne og regn i byggeriets første måneder

NCC har selv stået for beton- og elementmontagen med egne folk og vi vil også udføre murer- og tømrerarbejde i egenproduktion.

– Det er på flere måder en særlig byggeplads. Ikke kun er vi hegnet ind af kasernens hegn, vi har også vores egen indhegning i indhegningen. Og så er vi jo omgivet af soldater og militærkøretøjer. Det er spændende at få et lille indblik i, og så betyder det også, at vi føler os rigtig godt passet på her, sagde Frank Bo Lassen.

Byggeriet er også i sig selv noget for sig, blandt andet fordi det nye værksted skal bruges til at servicere køretøjer, der heller ikke er helt almindelige, da det er tunge kampvogne, der skal til service her. Det har naturligvis betydning for konstruktionerne.

Begge de nye bygninger skal stå klar til brug til sommer.

Relateret indhold