Dansk Stålpris
- – Uddeles ved Dansk Ståldag hvert andet år, første gang i 2014. Den blå Planet og Søfartsmuseet i Helsingør er tidligere vinderprojekter.
- – Prisen tildeles ejeren, arkitekten, ingeniøren og stålentreprenøren af et enestående projekt med markant dansk islæt, for at agte deres samarbejde og kvaliteten af deres arbejde.
- – Både bygninger, konstruktioner, broer og renoveringsprojekter m.m. kan indstilles. Dermed kan eksempelvis indstilles interimskonstruktioner, men ikke maskiner.
- – Projektet skal være afsluttet og være klar til indflytning eller ibrugtagning inden for de seneste tre kalenderår i forhold til året for prisoverrækkelsen.
Årets Danske Stålpris tilfalder ingeniørfirmaet COWI A/S, det hollandske arkitektfirma OMA, hovedentreprenøren ZÜBLIN, stålentreprenøren CSK og bygherren Realdania By & Byg for deres forbilledlige samarbejde om Københavns nye center for arkitektur, design og andre gode ideer, BLOX.
Vinderprojekt danner rammen om blandt andet Dansk Arkitektur Center, udstillingslokaler og et tværfagligt innovationsmiljø for bæredygtig udvikling. Derved åbner bygningen sig og inddrager offentligheden både inde, under og omkring sig. Ikke blot fagligt, men også mere alment ved at indeholde café, boghandel, restaurant, fitnesscenter, legeplads samt lejligheder på de to øverste etager. Under terræn rummer bygningsværket et parkeringsanlæg. Den komplekse stålkonstruktion har i øvrigt været afgørende for at kunne gøre BLOX til en fleksibel, rummelig og transparent bygning, forklarer Peter Fangel Poulsen, projektchef på BLOX i Realdania By & Byg.
Med sine mange blokke bygget ovenpå hinanden gør det bygningen meget kompleks og udførelsen meget kompliceret. Udelukkende ved at anvende stål som bærende konstruktionsmateriale har det alligevel været muligt at opføre det imponerende byggeri. I alt er medgået 4.500 tons stål i form af bærende stålkonstruktioner består af både søjler, bjælker og gitre med et spænd på op til 30 meter. Tolerancerne har været uhyre små, men med en omfattende planlægning og brug af digitale BIM-modeller har montagen været forbavsende problemfri, påpeger dommerkomiteen blandt andet i sin begrundelse.
Stolte over prisen
Videre fremhæver dommerkomiteen, at kompleksiteten har krævet betydelig dygtighed fra ZÜBLIN og CSKs side. Alt i alt har det været et stærkt team af virksomheder, som har været involveret i dette imponerende byggeri. Med sin placering og åbenhed ændrer bygningen en plads, som i mange år har stået som et udefinerligt område langs havnekanten, og vil med tiden blive en del af havnekantens miljø. Derfor er det dommerkomiteens vurdering, at BLOX skal tildeles Dansk Stålpris 2018.
– Vi prøver at vise nye veje med vores byggerier i Realdania By og Byg, og på BLOX er stålløsningen godt tænkt og udført i samarbejde rådgiverne og entreprenørerne, og vi er stolte over at få stålprisen sammen, siger Peter Fangel Poulsen, projektchef på BLOX i Realdania By & Byg.
Jørn Nielsen, sekretariatschef i Dansk Stålinstitut, der står bag prisen, udtrykker tilfredshed:
– Betingelserne for byggeriet har stillet meget store krav til både konstruktioner og koordinering parterne imellem. Med valget af BLOX er såvel kreativ og enestående arkitektonisk brug af stål som forbilledligt samarbejde mellem arkitekt, entreprenør og stålleverandør tilstede. Det er netop, hvad Dansk Stålpris er indstiftet for at hædre og tilskynde til, påpeger Jørn Nielsen som samtidig ser fordelene ved brug af stålkonstruktioner i byggeriet afspejlet i BLOX.