Commissioning mindsker energispildet

Studie fra USA viser, at krav om proces til sikring af optimalt samspil mellem ventilation, opvarmning, køling og lysstyring mindsker energiforbruget.
En amerikansk undersøgelse viser, at der er betydelige gevinster ved at optimere samspillet mellem ventilation, opvarmning, køling og lysstyring i bygninger. Foto: Colourbox.
En amerikansk undersøgelse viser, at der er betydelige gevinster ved at optimere samspillet mellem ventilation, opvarmning, køling og lysstyring i bygninger. Foto: Colourbox.

Det amerikanske studie involverede 643 bygninger – renoverede og nybyggede. Resultatet viste, at energiforbruget ved commissioning var 16 procent lavere i renoverede bygninger og 13 procent i nybyg i forhold til tilsvarende bygninger uden commissioning, skriver Ingeniøren.

Commissioning stiller i USA krav om, at ventilationssystemer, varmegenindvinding, opvarmning, køling samt lysstyring arbejder optimalt sammen, når bygningen skal i brug. Metoden er endnu ikke et krav i Danmark, påpeger Ingeniøren.

Hvis man bare fokuserer på bedre kontrol i forbindelse med idriftsætningen af bygningen, kan besparelsen let være i størrelsesordenen 16-17 procent.

Per Heiselberg Aalborg Universitet

Dansk kontekst

Ingeniøren har med udgangspunkt i Dansk Byggeris opgørelse over omfanget af nybyggeri i Danmark 2011 – 2014 overført de potentielle energibesparelser ved commissioning. Dette viser, at nybyggede erhvervsbygninger i Danmark kunne have sparet 86.000 MWh årligt.

Per Heiselberg fra Strategisk Forskningscenter for Energineutralt Byggeri på Aalborg Universitet mener, at lignende besparelser kunne forventes i andre typer byggerier ved commissioning.

– Hvis man bare fokuserer på bedre kontrol i forbindelse med idriftsætningen af bygningen, kan besparelsen let være i størrelsesordenen 16-17 procent. Og hvis man også tager efterfølgende tjek med, når bygningen er i drift, er potentialet endnu større, siger han til Ingeniøren.

Performancetest

Niras konkluderede i 2013, at kun 50 procent af de forventede energibesparelser i gennemsnit blev realiseret for bygherren. Dette menes, at skyldes manglende indregulering og idriftsætning af varme- og ventilationsanlæg, som muliggør tilstrækkelig styring af anlæggene, påpeger Ingeniøren.

Bygningsstyrelsen har ifølge bygtek.dk fornyligt lanceret en performancetest til energiforbruget til tekniske installationer i alle nye udbud og igangværende byggerier, og forventningen er, at testen vil blive obligatorisk.

Tiltag om performance af tekniske installationer -commissioning lignende – bør øges for i fremtiden at indfri bygherres forventninger til energibesparelser i byggeriet, som denne betaler i dyre domme for.

Relateret indhold