Skou Gruppen: Nu bliver grøn den dominerende farve

Det er ikke nyt for Skou Gruppen at arbejde med bæredygtigt byggeri. Nu tager virksomheden endnu flere bæredygtige skridt med deltagelse i SMV:Grøn, brug af Klimakompasset og LCC- og LCA-kurser for medarbejderne.
Skou Gruppen henter bl.a. vigtig, bæredygtig viden som totalentreprenør på ARC - Amager Ressource Center, der opføres som et DGNB Guld-certificeret byggeri.
Skou Gruppen henter bl.a. vigtig, bæredygtig viden som totalentreprenør på ARC - Amager Ressource Center, der opføres som et DGNB Guld-certificeret byggeri.

Skou Gruppen har længe arbejdet aktivt med bæredygtighed, bl.a. ved at bygge DBNG Guld-certificerede byggerier, anvende CLT i stedet for stål og beton og fremme diversitet i byggeriet. Nu er virksomheden klar til det næste store spring: En kortlægning af, hvor og hvordan Skou Gruppen kan gøre den største forskel, når der investeres i bæredygtighed.

Direktør Martin Skou Heidemann siger:

– Vi har et ønske om at være med til at skubbe byggebranchen i en endnu mere bæredygtig retning. Derfor vil vi bruge både tid og penge på at skaffe mere viden om genanvendelse af materialer, brug af nye, alternative materialer, indretning af byggepladser, grøn transport, uddannelse af medarbejdere og alt det andet, der kan gøre branchen mere bæredygtig. Samtidig bliver Skou Gruppen en mere kompetent sparringspartner for vores samarbejdspartnere.

Entreprenørselskabet har bl.a. arbejdet med elementer af bæredygtighed i forbindelse med opførelsen af det DBNG-certificerede kulturbyggeri Cosmo i Viby, og har desuden opført en ny fløj til Frederiksborg Byskole med CLT som bærende konstruktioner.

Frederiksborg Byskole i Hillerød er et af de projekter, Skou Gruppen har gennemfør med træ som gennemgående byggemateriale - også i de bærende konstruktioner. Foto: Skou Gruppen.
Frederiksborg Byskole i Hillerød er et af de projekter, Skou Gruppen har gennemfør med træ som gennemgående byggemateriale – også i de bærende konstruktioner. Foto: Skou Gruppen.

Disse erfaringerne har gjort Skou Gruppen i stand til at løfte nye opgaver som det nye uddannelsescenter for Region Hovedstaden på Bispebjerg Hospital, der opføres med CLT-elementer og genbrugsmursten og ikke mindst ny administrations- og servicebygning for ARC – Amager Ressource Center, der opføres som et DGNB Guld-certificeret byggeri.

– Efterhånden har vi fået behov for en mere struktureret og velunderbygget tilgang til at arbejde med bæredygtighed i byggerierne. Hvilke metoder skal vi bruge? Hvordan får vi mest bæredygtighed for de ressourcer, som er til rådighed? Hvilke nye færdigheder skal vores medarbejdere have? spørger Martin Skou Heidemann, der allerede har haft medarbejdere på LCC- og LCA-kursus dette efterår.

Flere medarbejdere skal løbende efteruddannes i forbindelse med de n LCA-krav, der træder i kraft fra januar 2023.

En mere nyttig medspiller

Svarene på ovenstående spørgsmål bliver formentlig lettere at svare på, når Skou Gruppen har gennemført SMV:Grøn-projektet, der har til formål at gøre entreprenørselskabet til en mere nyttig medspiller når det gælder bæredygtigt byggeri og den grønne omstilling.

Gennem programmet, som Erhvervsfremmebestyrelsen har igangsat med støtte fra EU, har Skou Gruppen fået tilskud til at tilknytte en ekstern ekspert til projektet, som gennemføres frem til marts måned 2023. Konsulenten skal bl.a. være med til at formuleret både politik og strategi for virksomhedens arbejde med bæredygtigt byggeri.

Med programmet kigges der også på reduktion af egen bygningers ressourceforbrug, transport og sammensætning af bilparken, indretning af byggepladserne, krav til livscyklusberegninger af bæredygtige valg og andre tiltag, som kan reducere byggeriernes ressourceforbrug og CO2-udledningen, samt efteruddannelse af medarbejdere.

- Vores SMV:Grøn-projekt skal gøre os mere afklarede med hensyn til, hvor vi mest effektivt kan sætte ind med mere bæredygtighed, siger direktør Martin Skou Heidemann. Arkivfoto
– Vores SMV:Grøn-projekt skal gøre os mere afklarede med hensyn til, hvor vi mest effektivt kan sætte ind med mere bæredygtighed, siger direktør Martin Skou Heidemann. Arkivfoto

Som et led i SMV:Grøn-projektet har Skou Gruppen besluttet at bruge Klimakompasset som det fremtidige værktøj – til at måle, dokumentere og evaluere virksomhedens udledning af CO2.

Med Klimakompasset forventer Skou Gruppen også at få et bedre overblik over virksomhedens udledning, og hvordan CO2-udledningen fordeler sig på forskellige kategorier som f.eks. materialer, energi, transport m.m.

– Og det er alt det, der skal ind i Klimakompasset, som vi bruger vores SMV:Grøn-projekt til at undersøge. Projektet vil give os det nødvendige start-nulpunkt, som vi skal arbejde ud fra, siger Martin Skou Heidemann og forklarer:

– Dermed bliver vi i stand til at vurdere, hvor der er et bæredygtighedspotentiale, og hvor vi kan spille en rolle. Skal vi øge fokus på materialer, på genbrug, på brug af mere træ eller CLT? Eller skal vi fokusere på nogle af FN’s verdensmål som f.eks. mange lærlinge? Vi har i forvejen fokus på bæredygtighed, men for at komme til næste niveau, er vi nødt til at kortlægge de mulige indsatser og deres effekt. Først herefter, er det muligt at vurdere, hvor der kan forbedres.

Har stor betydning

De bæredygtige tiltag er vigtige for virksomheder som Skou Gruppen, understreger rådgiver Yana Ramsheva fra Niras’ afdeling for Industrimiljø:

– De helt store virksomheder i byggebranchen har allerede stor fokus på bæredygtighed, energi, transport, byggepladsindretning og andet, siger hun og tilføjer:

– Mellemstore og små byggevirksomheder må også begynde at forholde sig til det. Derfor har projektet stor betydning for både Skou Gruppen og for byggebranchens mange mindre og mellemstore virksomheder som helhed.

Relateret indhold