Målretter ny portal til SVM’erne: Skal bygge mere bæredygtigt

En ny portal skal understøtte de SMV’er, der arbejder på mindre byggeprojekter, så de kan træffe mere bæredygtige valg. Relevante aktører skal bidrage med indhold.
Sort bygning med gule vinduer og døre.
Det kan fint lade sig gøre for mindre og mellemstore byggefirmaer at bygge med en lav klimapåvirkning. I Nordjylland har entreprenørfirmaet Kaj Ove Madsen f.eks. opført enfamiliehuset Tversted House, der er opført med en samlet klimapåvirkning på 6,0 kg CO2-ækv./m2/år.

Tidligere på måneden modtog udviklingsprogrammet Værdibyg en bevilling på 10 mio. kr. fra Realdania, så byggeriets processer og samarbejder også kan bruges af de små og mellemstore byggevirksomheder.

Nu træder også Grundejernes Investeringsfond (GI) til med en bevilling, der bevæger sig i samme retning. Pengene fra GI skal Værdibyg bruge til at udvikle en portal, der skal give de mindre aktører i små byggeprojekter en genvej til at indføre mere bæredygtige løsninger i deres projekter.

Portalen samler og formidler anvisninger og gode råd om processer, løsninger og enkle bæredygtighedstiltag, der kan bruges i en travl hverdag, hvor der er begrænset tid til at sætte sig ind i ny viden.

Programdirektør i Værdibyg, Rolf Simonsen, forklarer formålet med portalen:

Læs også

Ny bevilling løfter netværk for grønnere byggeri

– Målgruppen for projektet er de personer og virksomheder, der gerne vil indføre bæredygtige tiltag, men som ikke ved, hvor de skal starte, og hvad de skal vide. De har også sjældent ressourcer til at følge med i de større udviklingstrends i byggeriet, og derfor skal værktøjer, anbefalinger og formidling være særligt målrettet deres hverdag og deres vidensbehov. De har brug for inspiration og konkrete ideer til, hvad de kan gøre i praksis.

Mere bæredygtige løsninger

Der findes allerede en stor mængde tilgængelig viden om at bygge mere bæredygtigt. Men den viden er fragmenteret; opdelt i mange underemner, hos mange udbydere og i mange formater. Dertil er det ofte formidlet til en målgruppe med en grundlæggende indsigt i emnerne. Det betyder, at man hægter en stor del af branchen af udviklingen.

Også de byggeprojekter, der opføres af SMV’er skal bygges grønnere. Værdibygs nye portal skal hjælpe dem til mere bæredygtigt byggeri via overblik, basal viden og links. Foto: Jonathan Grevsen

– Der er brug for at hjælpe de mindre aktører i de små byggeprojekter til at træffe mere bæredygtige beslutninger og indføre mere bæredygtige løsninger i deres projekter – uden at det bliver så besværligt, at man opgiver på forhånd.

Kort og præcis

Formålet med det nye projekt er derfor at udvikle en online portal, der guider til mere bæredygtighed i mindre projekter, giver grundlæggende viden om emner og skaber overblik over tilgængelig viden hos de brancheaktører, som arbejder med at udvikle viden om bæredygtigt byggeri.

Platformen skal give:

  • Overblik over de vigtigste overordnede emner i forhold til bæredygtighed i mindre projekter (f.eks. optimering af klimaaftryk, anvendelse af biogene materialer og energirenovering)
  • Kort og præcis indføring i den basale viden knyttet til hver enkelt af de overordnede emner – og tilhørende underemner
  • Links til relevant ekstern viden, der kan belyse emner og underemner i dybden og give flere konkrete handlemuligheder

Vil række ud til andre aktører

Tanken med portalen er, at det bliver en platform, hvor relevante aktører bidrager med indhold, så platformen bliver indgang til flere forskellige vidensområder inden for bæredygtighed, fortæller Rolf Simonsen:

– Det er en åben fest – og vi kommer derfor til at række ud til de mange andre aktører i branchen, der arbejder inden for dette felt, så de kan blive aktive partnere i projektet.

Læs også

1 mio. euro skal sikre cirkulære løsninger på tværs af landegrænser

Han understreger, at portalen ikke skal være gammel vin på nye flasker – aka gamle rapporter på en ny hjemmeside.

– Den eksisterende viden skal målrettes, så den kan bruges af de mindre virksomheder, afslutter Rolf Simonsen.

Værdibyg står for udvikling og den indledende opbygning af portalen og står for driften i mindst tre år.

Relateret indhold