Nordic Waste-sagen: Regeringen låner kommune 375 millioner

Randers Kommune gives nu dispensation til et lån, som ikke vil forøge kommunernes samlede anlægsramme. Samtidig iværksættes uvildig advokatundersøgelse af kommunes rolle og ansvar.
Rør på jorden i Ølst.
Jordskredet tidligere på året nåede op på en samlet volumen på 1,2 mio. m3. Foto: Randers Kommune.

Regeringen iværksætter nu en uvildig advokatundersøgelse af Randers Kommune, der skal se på, om kommunens myndighedsbehandling har medført fejl eller forsømmelser ifm. sagen om Nordic Waste tidligere på året.

Samtidig giver regeringen dispensation til et lån på 375 mio. kroner til Randers Kommune for de omkostninger, der er forbundet med at afværge og genoprette skaderne efter jordskredet i Ølst.

Lånedispensationen vil ikke forøge kommunernes samlede anlægsramme.

Læs også

Huse på sikker grund: Jordskredet har stabiliseret sig

– Vi skal til bunds i sagen om, hvad der gik forud for jordskredet i Ølst, så vi sikrer, det ikke sker igen, siger miljøminister Magnus Heunicke og fortsætter:

– Vi skal have undersøgt, om kommunen har levet op til deres myndighedsansvar. Samtidig skal der laves en grundig gennemgang af lovgivningen, så vi sikrer, at reglerne virker, som de skal.

– Med dispensationen til lånet giver regeringen en hjælpende hånd til Randers Kommune og til det arbejde, der fortsat pågår med at afværge og genoprette skaderne efter jordskredet i Ølst. Som jeg har sagt tidligere, er regeringen klar til at drage alle nødvendige konsekvenser af Nordic Waste-sagen, det arbejde fortsætter vi med de beslutninger, der er truffet i dag.

Læs også

Kommuner og regioner tættere på EU-millioner til klimahandling

Videre oplyses det, at der nu vil blive arbejdet videre med et kommissorium for undersøgelsen, så opgaven kan sendes i udbud.

Den uvildige advokatundersøgelse ser på kommunens tildeling af bl.a. miljøgodkendelser til Nordic Waste og DSH Recycling samt kommunens tilsyn med virksomhederne.

Relateret indhold