Cementkæmpen forventer at indfri CO2-aftale 6 år før tid

Sidste år reducerede Aalborg Portland sin CO2-udledning med 14 % sammenlignet med 2022 og kan dermed i år se frem til at passere reduktionsmålet på 660.000 tons, der blev aftalt med den daværende regering i 2020.
- Vores CO2-udledning stammer fra to primære kilder, fortæller CEO Søren Holm Christensen.
- Vores CO2-udledning stammer fra to primære kilder, fortæller CEO Søren Holm Christensen.

Aalborg Portland reducerede i 2023 sin CO2-udledning med 274.512 tons svarende til 14 % sammenlignet med 2022.

Det viser en opgørelse over virksomhedens udledninger i 2023, som nu er verificeret af en uvildig 3. part, Bureau Veritas.

Dermed kan virksomheden fremvise en samlet reduktion på over 24 % over de seneste to år, hvor udledningerne er faldet med samlet 543.394 tons CO2.

– Vi er nu lykkedes med at reducere vores CO2-udledning med næsten en fjerdedel i løbet af de seneste to år, og det understreger derfor Aalborg Portlands vision om at være en del af løsningen på Danmarks samlede klimaambitioner, siger CEO Søren Holm Christensen og tilføjer, at Aalborg Portland således følger den plan, der skal bringe virksomheden i mål med en reduktion på 1,6 mio. tons CO2 i 2030.

Flere initiativer

Cementkoncernen forventer i år at passere det reduktionsmål på 660.000 tons CO2, der blev indgået aftale om med den daværende regering i 2020.

Et mål, der efter aftalen skal realiseres inden 2030.

Læs også: EU kigger med: Aalborg Portland indvier nyt anlæg til CO2-fangst

Søren Holm Christensen fortæller, at sidste års CO2-reduktion er lykkes via en række forskellige initiativer; særligt en øget anvendelse af alternative brændsler til fordel for fossile brændsler, et øget salg af CO2-reducerede cementer samt mindre produktion som følge af et fald i markedsaktiviteten og lækageeffekt:

– Vores CO2-udledning stammer fra to primære kilder; anvendelsen af brændsler til opvarmning af vores cementovne samt den mineralogiske proces, hvor kridt opvarmes ved høje temperaturer og derved frigiver naturligt indlejret CO2, siger han.

Læs også: Aalborg Portland jagter mere CO2 – og reduktion af energiforbruget

Søren Holm Christensen fortsætter:

– Vi skal imidlertid også gøre noget ved den CO2, som frigives ved opvarmningen af kridt. Denne procesudledning kan grønne brændsler ikke ændre på, og man kan ikke undlade brugen af kridt ifm. cementproduktion. Det understreger derfor endnu en gang, hvorfor CO2-fangst er helt afgørende for, at vi kan komme helt i mål med vores klimaambitioner.

Forventet fangst og reduktioner

Direktøren tilføjer, at koncernen allerede har gode erfaringer med CO2-fangst efter tests af to pilotanlæg, og at man derfor forventer at foretage yderligere investeringer i CO2-fangst de kommende år:

Aalborg Portland planlægger bl.a. at opføre et CO2-fangstanlæg i fuld skala, der skal fange mindst 400.000 tons CO2 årligt fra produktionen i 2030.

Derudover forventer virksomheden, at alternative skal reducere virksomhedens CO2-udledning med ca. 900.000 tons CO2, mens udvikling af nye produkter skal levere reduktioner på ca. 340.000 tons CO2.

Relateret indhold