Boost til Genbyg: Enemærke & Petersen og Carl Ras køber 20 pct. hver

Den grønne omstilling kræver store, åbne samarbejder på tværs af branchen. Derfor går engrosvirksomhed Carl Ras og entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen nu aktivt ind i genbrugsbyggemarkedet Genbyg.
Sammen på vej mod grønnere græsgange (fra venstre): Adm. direktør i Enemærke & Petersen, Troels Aggersbo, adm. direktør og medejer af Genbyg, Jesper Holmberg, medejer og direktør i Genbyg, Tom Jørgensen, samt adm. direktør i Carl Ras, Gorm Rasmussen. Foto: Pernille Greve
Sammen på vej mod grønnere græsgange (fra venstre): Adm. direktør i Enemærke & Petersen, Troels Aggersbo, adm. direktør og medejer af Genbyg, Jesper Holmberg, medejer og direktør i Genbyg, Tom Jørgensen, samt adm. direktør i Carl Ras, Gorm Rasmussen. Foto: Pernille Greve

Genbyg blev grundlagt i en baggård i Nordvest for 24 år siden af Jesper Holmberg og Tom Jørgensen, der havde en ambition om at gøre det nemt at handle brugt. Siden er cirkulær økonomi, upcycling, bæredygtighed og direkte genbrug af byggematerialer kommet på agendaen hos de fleste – også de store entreprenører og andre spillere i byggebranchen.

– Vores erfaring fortæller os, at der er et stort uudnyttet potentiale for mere genbrug og bæredygtighed i byggebranchen. Men vi er en mindre virksomhed, så det kræver flere kompetencer og viden udefra, hvis vi skal hente det potentiale. Derfor har vi nu teamet op med to stærke partnere for at gøre det muligt, siger adm. direktør og medejer af Genbyg, Jesper Holmberg, om potentialet i samarbejdet med Carl Ras og Enemærke & Petersen, der har købt sig ind i genbrugsbyggemarkedet med 20 % hver.

De to initiativtagere var de første til at gøre salg af genbrugsbyggematerialer systematiseret og digitalt. I dag har butikken på Amager Landevej og onlinebutikken Genbyg.dk årligt mere end én million besøgende.

Et økosystem af nedrevne materialer

De to nye partnerskaber betyder, at Genbyg kan vokse sig større og yde mere til gavn for den grønne omstilling. For Enemærke & Petersen betyder investeringen, at entreprenørvirksomheden kan få skabt et bæredygtigt system for både nye og brugte materialer.

– Et stort ben i vores forretning er renoveringer, og efter nedrivning står vi med store mængder materialer, der kan genanvendes. Her har vi et behov for at skabe et økosystem, som sikrer, at både nedrevne materialer og ubrugte overskudsmaterialer genanvendes i større skala. Det er derfor oplagt, at vi nu investerer i Genbyg, der har know-how og erfaring til at hjælpe os med at skabe det økosystem, siger administrerende direktør Troels Aggersbo, og fortsætter:

– Genbygs erfaring med registrering af materialer er afgørende. Det er en forudsætning for, at vi kan hjælpe vores bygherrer mod en væsentlig forbedring af CO2-regnskabet.

Efterspørgslen er der

Carl Ras, der har leveret værktøj og beslag til professionelle håndværkere og den danske byggebranche i 90 år, ønsker at give håndværkerne bedre adgang til bæredygtige byggematerialer, og med de mange års tilstedeværelse i byggebranchen ser grossisten det også som en pligt at bidrage så konkret som muligt i initiativer, der kan flytte branchen i en bæredygtig retning.

Carl Ras købte sig i marts 2021 på lignende vis ind i Havnens Hænder, der er landets første biobaserede byggemarked. Nu bliver Genbyg så det nyeste medlem af den grønne del af Carl Ras-familien.

– Med investeringen i Genbyg ønsker vi at forstærke genbrugsbyggemarkedet, så de kan skabe et tilstrækkeligt attraktivt udbud af brugte byggematerialer til at realisere den efterspørgsel, som vi er overbeviste om, der er, siger adm. direktør i Carl Ras, Gorm Rasmussen.

Han tilføjer:

– Vi er meget optaget af, at dette skal ske gennem store samarbejder på tværs af branchen. På samme tid er det vigtigt for os, at dette bliver en fælles agenda, hvor alle er velkommen. Ved at invitere andre entreprenører med i et fællesskab er det vores overbevisning, at vi kan skyde genvej til at skabe skala og et tilstrækkeligt udbud.

Genbrug skal planlægges

Med de nye partnere ombord skal Genbyg snart i gang med en stor rekrutteringsproces af flere medarbejdere indenfor bl.a. salg, indkøb og lagerarbejde. Medejer og direktør i Genbyg, Tom Jørgensen, siger:

– Hver eneste dag ser vi tusindvis af brugbare byggematerialer gå til spilde. Genbrug skal planlægges i starten af byggeprojektet – og så skal vi skalere op og sætte volumen på, så det bliver mere attraktivt og tilgængeligt at arbejde med brugte byggematerialer i branchen.

NB: Genbyg, Enemærke & Petersen og Carl Ras er sammen til stede ved Genbygs stand nr. 110 på Building Green onsdag den 2. november kl. 11.00-12.30. Genbyg vil være til stede fra onsdag den 2. november og torsdag den 3. november hele dagen.

Relateret indhold