Arkitema og Link skaber fremtidssikret sygehus i Småland

Inspirationen til udformningen af det nye Växjö akuthospital i det sydlige Sverige er hentet fra lokal byggetradition, og projektet drives med et lavt klimaaftryk og lavt energiforbrug.
En forudsætning for den videre opgave er en formel investeringsbeslutning, der træffes på Region Kronobergs byrådsmøde den 2. marts.
En forudsætning for den videre opgave er en formel investeringsbeslutning, der træffes på Region Kronobergs byrådsmøde den 2. marts.

Sammen med arkitektteamet Arkitektbolaget i Sverige er Arkitema og Link Arkitektur udvalgt til at skabe det nye Växjö akuthospital i det sydlige Sverige. Holdet den videre opgave sammen med Skanska, og ifølge vurderingsgruppen har teamet været meget lydhør og brugt den korte opgavetid på at udvikle forslaget i en positiv retning:

– Teamet har også vist et stærkt engagement i at drive et projekt med et lavt klimaaftryk og lavt energiforbrug. Af de tre forslag udviser dette alternativ den største fleksibilitet med god mulighed for at udvide sygehuset i fremtiden, lyder vurderingen.

Skabt ud fra omgivelserne

Holdet har lagt stor vægt på at tilpasse nybyggeriet til det omgivende kulturlandskab, og inspirationen til bygningens udformning er hentet fra den lokale byggetradition, hvor store lader, gamle industribygninger og byens gamle træhuse møder et moderne design.

Hospitalets beliggenhed ved åen skal give en dejlig naturoplevelse udendørs gennem en promenade, der leder folk ind i hospitalsbygningen, og er med til at dæmpe følelsen af et klassisk sterilt hospital. Naturen bevares i tråd med den biologiske mangfoldighed, og der er taget højde for forskning, der viser, at udsigt, godt dagslys og vinduer og altaner, der tager naturen ind, kan bidrage til sundhed og helbredelse.

– Vi bringer solid ekspertise med os i samarbejde med Arkitema og Arkitektbolaget, og det er med stort engagement, at vi ønsker at føre en så kompleks proces sikkert i mål. Ambitionen er at skabe hospitalsarkitektur for fremtiden tilpasset morgendagens behov med patienten i centrum, siger leder af Hospital i Link Architecture Norge.

Effektivt og patientsikkert

Desuden skal hospitalet være nemt at arbejde på for personalet, nemt at komme til og nemt at orientere sig i. Med korte gåafstande, godt overblik for personalet og adskilte bevægelsesmønstre får lokalsamfundet et effektivt og patientsikkert sygehus.

– Vi er naturligvis meget glade og stolte over den tillid der er vist os. I teamet ser vi frem til at fortsætte det gode samarbejde med Skanska og Region Kronoberg for at skabe et fremtidssikret sygehus i Småland, siger Urban Blomberg, arkitekt og Partner i Arkitema.

Relateret indhold