Genanvendelse i fokus i Assens’ nye kulturknudepunkt

Det indre af Assens' nye kulturelle knudepunkt, Kulturkajen, er bundet sammen af genanvendte materialer. F.eks. kommer loftsplader, gulvtæpper og døre fra det tidligere rådhus; træet er fra en nedrevet værftsbygning.
Træet, som den nye læse- og udsigtstrappe er bygget op af, kommer fra en gammel værftslagerhal, der skulle rives ned.
Træet, som den nye læse- og udsigtstrappe er bygget op af, kommer fra en gammel værftslagerhal, der skulle rives ned.

Assens by og -Havn er i gang med en historisk, helhedsorienteret og fremtidssikret udvikling, og den 10. juni åbner byens nye Kulturkajen og den tilhørende grønne havneplads, Willemoes Plads, officielt. Kulturkajen skal give nyt liv i bymidten og er samtidig et eksempel på, hvordan klima og bæredygtighed kan tænkes med, når byen udvikles.

Det er det gamle rådhus i Assens, som nu er blevet omdannet til et samlende kulturhus. Assens Kommune har arbejdet målrettet for at mindske CO2-aftrykket ved at tænke genbrug af materialer og klimavenlige løsninger i transformationen af det gamle rådhus i Assens og havnepladsen.

Gennem renoveringen er mange af de eksisterende bygningsdele fra rådhuset samt bygningsdele fra andre projekter blevet genanvendt, og flere dele af den indvendige indretning er også lavet af genbrugsmaterialer.

Konkret viser en bæredygtighedsrapport, at der i projektet er sparet 21,5 tons CO2 undervejs i projektudviklingen, bl.a. ved at gøre ventilationen og belysningen mere energivenlig.

– Vi har helt fra begyndelsen haft ambitioner om at mindske CO2-aftrykket så meget som muligt i projektet, hvorfor vi også i samarbejde med arkitekterne har afdækket, hvordan det kunne ske helt fra begyndelsen, fortæller Michael Revheim Würtz, der er Assens Kommunes projektleder på Kulturkajen.

Cirkulære og klimabevidste valg

Programchef Astrid Bruus Thomsen fra Realdania, som har støttet projektet gennem indsatsen ‘Hovedbyer på forkant’, tilføjer:

– Med projektet viser Assens Kommune vejen for, at man sagtens kan udvikle og gøre byer attraktive og mere levende, mens man prioriterer løsninger, der understøtter cirkulære og klimabevidste valg. Det at genanvende bygninger til nye formål og tænke på bygningens CO2-belastning undervejs i udviklingen af et projekt vil være noget, som vi alle skal gøre meget mere af fremover. Projektet er et rigtig godt eksempel på, at det er lykkedes.

Ud af de 40 brugbare døre, der var i bygningen i forvejen, er 21 genbrugt i Kulturkajen. Resten får nyt liv i andre kommunale bygninger.
Ud af de 40 brugbare døre, der var i bygningen i forvejen, er 21 genbrugt i Kulturkajen. Resten får nyt liv i andre kommunale bygninger.

Også megatrappe er genbrug

Og det er ikke så lidt, der er genanvendt i transformationen fra tidligere rådhus til multifunktionelt kulturhus, hvor der fremadrettet både skal være bibliotek, virksomhedsrådgivning, turistkontor samt møde- og kompetencecenter.

Det gælder blandt andet den megatrappe i foyeren, hvor man kan sidde og nyde en god bog eller udsigten over havnen.

Træet, som er brugt indenfor til at skabe en læse- og udsigtstrappe, kommer fra en gammel værftslagerhal, som skulle rives ned, mens de loftsplader, gulvtæpper og døre, som i forvejen var i bygningen, blev pillet ned og er nu genanvendt i bygningen.

– I alt var der 40 døre, og de var i fin stand. De 21 af dem har vi genbrugt i Kulturkajen, mens 9 døre er sat op i nogle af vores børnehaver og skoler og de sidste 10 ligger på lager og kan sættes op andre steder, fortæller Michael Revheim Würtz.

Fokus på udvikling af eksisterende bygninger

Assens Kommune har ifølge en ny rapport fra SKI Danmarks næstmindste udledning af CO2-e, når man sammenligner kommunernes indkøb, som også indebærer byggeri.

– Der sker en stor CO2-udledning, når man bygger nyt. Derfor har vi stort fokus på, hvordan vi kan udnytte og udvikle de bygninger, vi har, til andre formål, og genanvende så meget vi kan på tværs af projekter, fortæller formand for Miljø, Teknik og Planudvalget i Assens Kommune, Jens Jakobsen.

Kulturkajen som den ser ud i dag. D. 10. juni indvies Kulturkajen samt Willemoes Plads, der er omdannet til et levende byrum, som skal danne ramme om fællesskab og kultur ved vandet.
Kulturkajen som den ser ud i dag. D. 10. juni indvies Kulturkajen samt Willemoes Plads, der er omdannet til et levende byrum, som skal danne ramme om fællesskab og kultur ved vandet.

Upcycling tænkt ind i indretningen

Også hos AssensBibliotekerne, som er en af de kommende beboere i huset, har de tænkt genanvendelse og upcycling. Her har man f.eks. genanvendt gamle reoler og møbler fra eget og andre biblioteker. Samtidig har man indgået interessante samarbejder i forhold til indretningen:

– Vi har i samarbejde med kommunens Beskæftigelsescenter upcyclet gamle borde med metalplader og lavet en bardisk af genbrugstræ til ungeafdelingen. Og så har vi fået koøjer og andre gamle maritime ting fra Assens Skibsværft, som kommer til at skabe stemning i børneafdelingen, fortæller bibliotekar Lone Rahbek Christensen fra AssensBibliotekerne.

Relateret indhold