Solceller sætter strøm på modulbyggeri

Temporent har udviklet deres modulbyggeri, så de bæredygtige pavilloner nu kan fås med både solceller og varmepumper.
Morten Bach (tv) og Torben Sloth (th) på taget af modulerne. Pressefoto.
Morten Bach (tv) og Torben Sloth (th) på taget af modulerne. Pressefoto.

Om Temporent

  • Temporent blev grundlagt i efteråret 1995, og er i dag en af Skandinaviens største udlejningsvirksomhed af midlertidige lokaler. Virksomheden udlejer midlertidige modulbygninger med indretning til kontorer, skoler og børnehaver.
  • Virksomheden er fordelt på fem regioner i Sverige samt udenlandske datterselskaber i Danmark, Norge og Finland.
  • Temporent er en del af Nordic Modular Group, ejet af Inter IKEA Investments AB og ejendomsselskab Kungsleden AB (publ).

For lidt mere end et halvt år siden fik Temporent en ordre på et nyt modulbyggeri for en større dansk medicinalvirksomhed. Modulerne skulle bruges til kontorer i 8-10 år, og skulle derfor leve op til bygningsreglementet BR10 i forhold til opvarmning.

Derudover var det et stort ønske for medicinalvirksomheden, at de fik den mest miljøvenlige løsning, der kunne lade sig gøre. Temporent allierede sig derfor med energiselskabet OK for at finde en fremtidssikret løsning.

Vores kunder skal være 100 procent sikre på, at den løsning, de køber i dag, også fungerer optimalt om 10 år.

Torben Sloth, regionschef i Temporent.

– Vi er et firma, som lever af at tænke nyt og skabe langtidsholdbare løsninger. Vores kunder skal være 100 procent sikre på, at den løsning, de køber i dag, også fungerer optimalt om 10 år. Derfor indgik vi i et samarbejde med energiselskabet OK om at levere varmepumper og solceller til vores specialdesignede moduler. OK er en solid forretningspartner, som har været på markedet i mange år, siger regionschef i Temporent Torben Sloth.

Fungerer uanset årstiden

– Vi har installeret 108 solceller, som tilsammen leverer mere end 22.000 kWh på et år. Derudover har vi også monteret 4 varmepumper. Varmepumperne har en inde del og en ude del. De fungerer som en slags omvendt køleskab, hvor kompressoren i udedelen indsamler og lagrer den varme, der naturligt findes i luften. Herefter overføres varmen til inde delen, som opvarmer luften i modulerne. Varmepumpen fungerer uanset årstiden, for selvom der er frost udenfor, er stadig varme i luften, som varmepumpen kan udnytte, fortæller projektsalgschef Lars Mørcke fra energiselskabet OK.

Bedre end energiklasse 2015

Investeringen i solceller og varmepumper betyder, at modulerne kommer ned på et energiforbrug på 25,14 kWh pr. kvadratmeter om året. Dermed opfylder modulerne kravene til energiklasse 2015, og er meget tæt på energiklasse 2020, hvor kravet er 25 kWh.

Det er første gang herhjemme, at der bliver eksperimenteret med at bruge vedvarende energi på et modulbyggeri. Men erfaringerne med det nye projekt har været så gode, at samarbejdet mellem Temporent og OK kan blive begyndelsen til et nyt grønt miljøeventyr.

– Vores erfaringer med at bruge solceller og varmepumper er så positive, at vi kan sagtens forestille os at udbrede løsningen til også at omfatte vores eksisterende moduler. I Temporent lægger vi vægt på at skabe bæredygtige løsninger. Vi er allerede miljøcertificerede efter ISO 14001 standarden og arbejder hele tiden på at forbedre vores miljøprofil. Derfor ligger solceller og varmepumper naturligt i tråd med vores ønske om at være en grøn virksomhed, siger projektleder i Temporent Morten Bach.

Genbrug af moduler

Hvert modul tilpasses den enkelte kundes behov, hvad enten der er tale om et kontorbyggeri, en børnehave eller en skole. Der går too måneder efter ordren er givet, til modulet står klar til brug.

– Nogle virksomheder har brug for at udvide hurtigt og arbejde med ekstra bemanding en periode. Her er et modulbyggeri den optimale løsning, da de får nogle ekstra kvadratmetre lige op af virksomheden i den periode, de har brug for det. Bagefter kommer vi, piller modulerne ned og gør dem klar til næste kunde. Moduler er i sin essens en økonomisk og bæredygtig løsning, som nu kan fås i en endnu mere bæredygtig version, slutter Torben Sloth.

Til projektet er der installeret 108 solceller, som tilsammen leverer mere end 22.000 kWh på et år. Pressefoto.
Til projektet er der installeret 108 solceller, som tilsammen leverer mere end 22.000 kWh på et år. Pressefoto.
Derudover er der installeret fire varmepumper, som fungerer uanset årstiden.
Derudover er der installeret fire varmepumper, som fungerer uanset årstiden.

Relateret indhold