Af Fie Dømler
Et vartegn for byen I hjertet af Nyborg ligger den ikoniske Slotsmølle placeret. I dag er byggeriet øvelokale for friluftsteatret Nyborg Voldspil og fungerer desuden som teatersal. Den gamle bygning blev opført i 1867, men begyndte i 1500-tallet som en mølle på torvet, der formalede og opbevarede korn. Mølleriet standsede i 1929, og i dag er den eneste hilsen fra den tid en gammel drivaksel fra vandmøllen, som fortsat kan ses i kælderen.
Tilbage i 2017 blev der tildelt to millioner kroner, så Slotsmøllen kunne få en gennemgribende renovering. Som det så ofte er med renoveringsprojekter, dukker der overraskelser op undervejs. Med Slotsmøllen blev der for eksempel fundet en mindre kælder, der ændrede i planerne for restaurering af gulvet.
Det arbejde stod bygherrerådgiver Niels Pedersen for, hvor udbudsmateriale, budget og al rådgivning lå hos ham indtil 1-års gennemgang.
Det er en historisk bygning, og det forpligter. Vi skal forstå bygningen, acceptere at noget lever vi med, og vurdere hvad vi kan ændre, fortæller bygherrerådgiver Niels Pedersen.
En helt særlig oplevelse
Niels lægger ikke skjul på, at det var en stor oplevelse at være bygherrerådgiver for et projekt som Slotsmøllen, der stillede anderledes krav til hans faglighed.
– Det var utrolig vigtigt, at vi ramte stilen og fik håndværkere med i projektet, som også brænder for det bevaringsværdige. Det er en af de slags opgaver, der kræver, at man har en interesse, for ellers kan man godt gå sur i det, siger han.
Heldigvis var både Niels og alle involverede meget begejstrede for at arbejde med den gamle bygning, hvor kreative løsninger ofte var vejen frem. Blandt andet fik døre og vinduer samme farve som politistationen i Nyborg, et helt bevidst valg for at bevare stil og stemning. Niels fandt også udendørs kobberlamper, som passede til den nyrenoverede facade som samtidig var væsentligt reducereret i pris, da de var genbrugsmaterialer.
– Vi havde et skarpt budget at holde os til, så vi måtte finde alternativer. Det var en spændende øvelse. Faktisk vil jeg sige, at Slotsmøllen er et af de fedeste projekter, jeg har haft i mine år i OBH, siger Niels.
Et byggeri der betyder meget for mange
Mens renoveringen stod på, oplevede Niels og håndværkerne ofte, at borgere var henne og stille spørgsmål og fulgte med i processen. Det viser, hvor meget en bygning kan have af indflydelse på et lokalsamfund, forklarer Niels.
– Man skal lægge stor passion i sådanne projekter her, for det betyder meget for dem, der bor i byen og bruger bygningen, siger han.
OBH fik desuden stor ros til indvielsen, da stillads og plastik endelig var væk. Noget der ellers ikke så ofte bliver bemærket, da rådgiverens arbejde er mere ”usynligt” i form af kontrakter, møder og budgetter.
– Den her opgave er et eksempel på, at vi alle sammen tog meget ejerskab over projektet og gjorde en ekstra indsats. Det var i samme omgang afgørende med en god og nær relation til bygherren, så han oplevede, at det betød noget for os, siger bygherrerådgiver Niels Pedersen.