Af Jacob Egevang
A/S Trigon er en af dinosaurerne i den nordjyske entreprenørbranche. Virksomheden, der har eksisteret siden 1945, er udførende entreprenør på en lang række byggerier i regionen, blandt andre Værkergrunden, Scandic The Reef og Privatskolen i Frederikshavn samt udvidelsen af Skagen Kunstmuseum og bydelen Lille Skagen.
Som en relativ stor spiller i branchen er det naturligt for Trigon at tage aktivt ansvar for at begrænse byggeriets CO2-udledningen. Traditionelt har det mest været arkitekterne og rådgiverne, der har stået for den grønne dagsorden i byggeriet, men som udførende entreprenør ønsker vi også bidrage markant til et mere bæredygtigt byggeri, fortæller den nyansatte bæredygtighedsansvarlige hos Trigon, Barbara Høyer Johansen.
Overskud til gode formål
Dette ønske ligger i naturlig forlængelse af den fondsejede virksomheds øvrige fokus på ikke bare at tage ansvar for en veldrevet forretning, men også for et bedre samfund. Virksomhedens overskud går i fondens pengekasse, og herfra uddeles donationer til blandt andet kræft- og skleroseformål, ligesom Trigon støtter Frivilligcenter Frederikshavn, der faciliterer socialt arbejde i byen.
– Vi er en virksomhed, der tager samfundsansvar, og det er vi som medarbejdere naturligvis stolte over, men fremover bliver vi ligeledes en virksomhed, der kommer til at markere sig tydeligt i forhold til bæredygtighedsdagsordenen, forklarer Barbara Høyer Johansen.
Det bløde DNA, som præger Trigon, står måske i kontrast til den ellers lidt kontante tone i byggebranchen, og disse værdier skinner også klart igennem, når man som kunde eller samarbejdspartner møder virksomhedens medarbejdere. Barbara Høyer Johansen fortsætter:
– Vi arbejder jo i en branche, der er kendt for måske at være lidt hård i filten; hvor en spade ret entydigt bliver kaldt en spade. Hos Trigon lægger vi stor vægt på altid at agere med ordentlighed og sikre en anstændig omgangstone, der både bringer os tættere på kunden og sikrer trivsel hos alle kolleger. Det princip går godt i tråd med vores grønne ambitioner.
Renovering og tilbygning
Som et aktuelt eksempel på, hvordan Trigon går til opgaven med bæredygtighed, beskriver renoveringen af LandboNords domicil i Brønderslev på glimrende vis, at virksomheden mener det med at fremme mere grønt byggeri. Projektet, der blev skudt i gang i august 2023 og afsluttes i efteråret 2024, omfatter renovering af en godt 5.000 kvm stor kontorbygning, samt opførelse af en 1.700 kvm stor tilbygning.
– LandboNord projektet har været en spændende udfordring af flere årsager. For det første skulle den eksisterende og den nye bygning vokse naturligt sammen. Dernæst skulle vi renovere, mens folk var på arbejde i den bygning, vi arbejdede på. Endelig stillede vi sammen med tegnestuen Bjerg Arkitektur A/S ambitiøse krav til ansvarlig byggedrift, herunder håndtering af restmaterialer på det DGNB Guld certificerede byggeri, forklarer Barbara Høyer Johansen.
Renoveringen af den eksisterende kontorbygning består i en komplet facaderenovering samt tilpasning af planløsningen for at skabe nye kontorarealer. Renoveringen er gennemført med afsæt i DGNB Guld og Passivhus principperne, og man har fokuseret på at skabe åbne, sunde og energioptimerede rammer.
Den nye tilbygning er beklædt med Thermowood FSC-certificerede planker, der er anlagt en stor tagterrasse, og mellem de to bygninger er etableret en gangbro samt et nyt indgangsparti til domicilet. De nye 1.700 kvm er fordelt på både storrumskontorer, enkelte kontorer samt en stor konferencesal.
På begge bygninger er anlagt i alt 1.000 kvm solceller, der både forsyner bygningerne og de mange ladestandere på parkeringspladsen med bæredygtig strøm. Derudover omfatter byggeriet et LAR-projekt (Lokal afledning af regnvand), der bidrager til at styrke biodiversiteten og skabe nye levesteder for insekter og smådyr i de vildtvoksende grønne områder omkring LandboNord.
Sortering af byggeaffald
Under byggeriet har Trigon arbejdet fokuseret på både at begrænse byggeaffaldet og at sikre minutiøs sortering af restmaterialer, så mindst muligt blev sendt til forbrænding.
– Vi har som hovedentreprenør fokuseret på at skabe tæt dialog med alle underleverandører for at sikre mindst muligt materialespild og samtidig sikre, at alt affald blev sorteret i fraktioner med mest mulig genanvendelse for øje, uddyber Barbara Høyer Johansen og fortsætter:
– Med LandboNord projektet har vi udstukket kursen for en langt mere bæredygtig gennemførelse af vores projekter. Vi er stadig på vej i bestræbelserne på at sikre mere cirkularitet, bedre ressourceudnyttelse og minimering af vores CO2-belastning, når vi bygger. I den sammenhæng er vi ved at lægge sidste hånd på vores bæredygtighedsstrategi, så vi frem over kan trimme hele vores virke med den grønne omstilling for øje.
Kort om A/S Trigon
A/S Trigon opfører alle former for erhvervsbyggeri i hovedentreprise og totalentreprise: Halbyggeri, bilhuse, kontorbyggeri, privatbyggeri, domicilbyggeri, værkstedsbyggeri, offentlige bygninger, institutionsbyggeri og skole/undervisningsfaciliteter.
Som led i virksomhedens grønne strategi, er Trigons energirådgivere altid opdaterede på det sidste nye inden for energibesparende og miljørigtige løsninger. Virksomheden rådgiver kunden om, hvor det kan betale sig at renovere frem for at bygge nyt, ligesom man bistår i at energioptimere uden at belaste entreprisens totaløkonomi.
A/S Trigon blev i 1945 etableret af tre lokale håndværksmestre – en murer, en tømrer og en elektriker. Startskuddet til samarbejdet blev opgaven med at etablere el, vand og kloak til en flygtningelejr ved Frederikshavn lige efter krigen.
Som forretningsfører i det ny aktieselskab antog de civilingeniør Bent Bøgh, der kom fra Aalborg. Han var en yderst driftig leder, og inden arbejdet i flygtningelejren var afsluttet, havde han allerede skaffet nye opgaver til virksomheden. Der opstod imidlertid uenighed mellem de tre indehavere, som snart afhændede deres aktier til Bent Bøgh. Bent Bøghs hustru, Inge, stod for kontoret og bogholderiet, og sammen drev de virksomheden fremad med succes.
Efter Bent Bøghs bortgang som følge af sklerose drev Inge virksomheden videre. Da hun selv få år senere i 1970 blev uhelbredeligt syg af kræft, valgte hun og sønnen, Karsten Bøgh, at donere deres aktier i A/S Trigon til dannelsen af en fond, som skulle sikre virksomhedens og medarbejdernes fremtid.
Virksomheden drives den dag i dag af en Almennyttig fond med det primære formål at eje og bevare A/S Trigon. Fonden yder derudover hjælp til tidligere og nuværende ansatte, ligesom den støtter forskning i kræft og sklerose samt andre velgørende formål.
Læs mere på. www.trigon.dk