Aalborg Portlands store cement-satsning firedobler salget

FutureCem har efter en svær start vundet mere ind i markedet. Dog ligger der stadig et stort arbejde i at få beton- og byggesektoren til at erstatte konventionel cement med den CO2-reducerede cement, lyder det fra koncernen.
Med et 30 % lavere CO2-aftryk sammenlignet med konventionel cement spiller FutureCem en vigtig rolle for Aalborg Portlands grønne omstilling.
Med et 30 % lavere CO2-aftryk sammenlignet med konventionel cement spiller FutureCem en vigtig rolle for Aalborg Portlands grønne omstilling.

I starten af 2021 lancerede Aalborg Portland FutureCem.

Men interessen for den CO2-reducerede cementtype dalede hurtigt, fordi prisen var for høj, lød vurderingen fra producenten selv, som derfor valgte – høje udviklings- og produktionsomkostninger – at udviske prisforskellen på FutureCem og konventionel grå cement.

Læs også: CO2-reduceret cement ruller ud i byggemarkederne

Nu kan koncernen fremvise en firedobling af salget fra 2021 til 2022, og det glæder CEO Søren Holm Christensen:

– Vi er selvfølgelig glade for at konstatere, at mange af vores kunder har taget FutureCem til sig og fører det ud på de danske byggepladser. Det stigende salg er et klart tegn på, at beton- og byggeindustrien er klar til at tage ansvar for den grønne omstilling, og at vores strategi med at udvikle og tilbyde mere miljøvenlige alternativer er den rigtige vej frem, siger han.

Det stigende salg af den CO2-reducerede cement sidste år var ligeledes stærkt medvirkende til, at Aalborg Portland i 2022 kunne sænke sin samlede CO2-udledning fra produktionen med 12 %, hvilket svarer til ca. 270.000 tons CO2.

Målet er, at FutureCem skal udgøre ca. halvdelen af Aalborg Portlands samlede grå cementproduktion i 2025.

Kræver efterspørgsel fra bygherrer

Med lanceringen i 2021 har Aalborg Portland erfaret, at det ikke kun er selve produktudviklingen, der tager tid, når nye produkter skal introduceres – markedet skal ligeledes tilvænnes et nyt produkt, der erstatter de gammelkendte.

CEO Søren Holm Christensen.
CEO Søren Holm Christensen.

Derfor har et stort fokus på blandt andet etablering af partnerskaber og generel vejledning af branchen ikke mindst været vejen frem:

– Ethvert udviklingsprojekt inden for cement og beton tager tid – dels fordi det er komplekse kemiske processer, vi arbejder med, men også fordi der med god grund er meget strenge krav til bl.a. test og forsøg med nye produkter for at sikre deres styrke og holdbarhed, forklarer Søren Holm Christensen og fortsætter:

– Men en succesfuld udrulning af FutureCem er også afhængig af en markedsudvikling, hvor bygherrer efterspørger mere miljørigtige materialer, ligesom betonproducenterne skal vænne sig til at anvende en ny cementtype i deres produktion. Derfor har vi fortsat et arbejde foran os i forhold til at sikre et stort kendskab til FutureCem samt viden og vejledning om dens anvendelsesmuligheder, så vi kan understøtte den igangværende bæredygtige udvikling i beton- og byggeindustrien.

Cementtypen er bl.a. anvendt i flere større byggerier i Danmark heriblandt BIGs nye hovedsæde i København.

Læs mere: Aldrig set før: LM Byg bringer Bjarke Ingels umulige beton-vision til live

Med støtte fra Innovationsfonden er Aalborg Portland i samarbejde med flere forskningscentre, virksomheder og offentlige institutioner ligeledes i gang med en videreudvikling af FutureCem. Bl.a. har forskningsprojektet Calliste som slutmål at udbygge teknologien, så CO2-udledningen ved cementproduktion kan reduceres med omkring 50 %.

Relateret indhold