Solceller kan klistres direkte på vejen

Wattway kan opsamle energi på veje og pladser. De første 40 projekter er nu udført rundt om i verden.
Pierre Trotobas fra Wattway viste solpanelerne frem under building Green i sidste uge. Foto. Torben Jastram.
Pierre Trotobas fra Wattway viste solpanelerne frem under building Green i sidste uge. Foto. Torben Jastram.

Som regel placeres solpaneler på tage og facader – eller i større anlæg på marker eller lignende steder, der ikke skal bruges til andre funktioner. Men står det til Colas-selskabet Wattway, kan solenergi også opsamles mange andre steder – for eksempel veje, cykelstier, stoppesteder og p-pladser.

Wattway blev lanceret i 2016 og viser, at veje kan producere elektricitet, mens de bevare deres primære funktion som trafikåre. De ekstremt robuste Wattway paneler giver ifølge producenten fremragende greb direkte limet til eksisterende veje, cykelstier, parkeringspladser og gangbroer.

– Vi har udviklet et tyndt solpanel, der kan lægges direkte på for eksempel veje, og de kan tåle slitage i form af både trafik og nedbør, fortalte Pierre Trotobas fra Wattway, da Dagens Byggeri mødte ham under sidste uges Building Green.

Wattway gik i markedet med deres nye opfindelse for tre år siden, og pilotprojektet blev henlagt til Frankrig.

– Siden er det gået rigtig godt. Vi har nu etableret mere end 40 projekter i mange forskellige lande. For eksempel i USA, Holland, Canada og Japan. Vi vi også gerne eksportere løsningen til Norden, og blandt andet derfor deltager jeg i Building Green denne gang, siger Pierre Trotobas.

Panelerne er blot seks millimeter tykke og behandlet med med blandt andet harpiks. De er gennemsigtige nok til at lade sollys passere – og modstandsdygtige nok til at modstå biltrafik. De kan lægges på enten asfalt eller beton.

Relateret indhold