Dynamiske facader kombinerer æstetik med energibesparelser

Facadesystemet Energy Frames kan gennem bevægelige rammer og intelligent styring reducere en bygnings energiforbrug med op mod 50 procent, lover firmaet bag.
Facadesystemet Energy Frames kan gennem bevægelige rammer og intelligent styring reducere en bygnings energiforbrug markant.
Facadesystemet Energy Frames kan gennem bevægelige rammer og intelligent styring reducere en bygnings energiforbrug markant.

Om Art Andersen

  • Art Andersen er et designlab i København, som gennem 25 år har udviklet løsninger inden for dynamiske facader og særlige komponenter til bygninger og rum. Materialerne går lige fra lamineret træ og ekstruderet aluminium til kunststof og papfibre.
  • Firmaet ejes i dag 70 procent af grundlægger og direktør Jørn Krab og 30 procent af vindueskoncernen Inwido.

Kombinationen af æstetik og funktionalitet i Art Andersens facadesystem Energy Frames blev sidste år hædret med en bæredygtighedspris, og det sker ikke ud af det blå. Målet med Energy Frames er at tilbyde et dynamisk solafskærmningssystem, hvor arkitektoniske muligheder vægter lige så tungt som markante energibesparelser for bygningen.

– Vi ser, at arkitekturen er i forandring takket være stadigt skærpede energikrav til byggerier. Men med Energy Frames går arkitekten ikke på kompromis med sine visioner for et byggeri for at imødekomme tekniske krav. Tværtimod er dette facadesystem et fleksibelt og dynamisk instrument til arkitekten, forklarer Business Developer i Art Andersen, Michael Felthaus.

Produktet og teknologien bag er så gennemtestet, at vi – som de eneste på markedet, og inden rammerne endda er monterede – er i stand til at gå ind og lave en omfattende energiberegning, der dokumenterer, hvor meget Energy Frames kan sætte energiforbruget ned til i et givet byggeri.

Michael Felthaus, Business Developer, Art Andersen

Dokumenteret besparelse

Ved hjælp af sensorer opfanger Energy Frames intensiteten af sollys og kører selv skærmene til og fra i afstemning med indeklimaet på den anden side af ruden. Men sensorerne sørger også for at skærme vinduerne om natten for at holde på energien i bygningen.

Det er en stor fordel især for de mange store glaspartier, som anvendes i moderne arkitektur.

Art Andersens Energy Frames er markedets eneste facadesystem af sin slags. Det er udviklet til at skabe et optimalt indeklima, ikke blot ved solafskærmning, men også lysfordeling, temperatur og andre essentielle forhold, der tilsammen skaber et godt indeklima. Og det kan mærkes på energiforbruget:

– Energy Frames kan give en energibesparelse for bygningen på op mod 50 procent. Energibesparelser i denne størrelsesorden øger bygningens værdi markant, fordi byggeriet er bæredygtigt både nu og i mange år frem over, siger Michael Felthaus og fortsætter:

– Produktet og teknologien bag er så gennemtestet, at vi – som de eneste på markedet, og inden rammerne endda er monterede – er i stand til at gå ind og lave en omfattende energiberegning, der dokumenterer, hvor meget Energy Frames kan sætte energiforbruget ned til i et givet byggeri.

Frihed til arkitekten

I Energy Frames sammentænkes funktionalitet derfor helt naturligt med æstetik. Det giver arkitekter mulighed for at designe frit uanset materiale, overflade, farve og mønster – og uden bekymringer om energikrav.

Bygningen kan få præcis det ønskede udtryk og samtidig en dynamisk facade, der ændrer karakter i løbet af dagen inden for de arkitektoniske rammer, der er sat for bygningen.

– Det er æstetisk frihed på en helt ny måde, fri for bekymring om energi- og miljøkrav, siger Michael Felthaus.

Bygget til det nordiske klima

Energy Frames kan monteres direkte på vinduets karme. Drivsystemet, der er skjult i aluminiumsprofilerne, har transmission i både top og bund. Motor og styringsprint er skjult i en udfræsning i vinduets indvendige karm. Facadesystemet har en lang driftstid og er designet til at modstå det nordiske klima med hård vind og store temperaturudsving. Det er bygget stabilt, leveres med op til 10 års garanti og kræver minimalt vedligehold.

Facadesystemet skal være et fleksibelt og dynamisk instrument til arkitekten, forklarer Business Developer i Art Andersen, Michael Felthaus.
Facadesystemet skal være et fleksibelt og dynamisk instrument til arkitekten, forklarer Business Developer i Art Andersen, Michael Felthaus.

Relateret indhold