Bach Gruppen anmelder Operation X-kilde for injurier

Hverken Finn Bach eller andre i direktionen har haft kendskab til svindel og sjusk med bundpladen under Njals Tårn. Sådan lyder det fra Bach Gruppen selv, der nu anlægger injuriesag mod Operation X's kilde for løgn og bagvaskelse.
Projekterne på Bryggens Bastion omfatter 125.000 kvadratmeter nybyggeri fordelt på op mod 1000 boliger samt butikker, caféer, erhverv og kulturfunktioner. Foto: Jakob Tilma.
Projekterne på Bryggens Bastion omfatter 125.000 kvadratmeter nybyggeri fordelt på op mod 1000 boliger samt butikker, caféer, erhverv og kulturfunktioner. Foto: Jakob Tilma.

Operation X bringer torsdag et længere program om Bach Gruppen og byggeriet af Njals Tårn. Programmet fremhæver de allerede afdækkede kendsgerninger angående beton brugt til bundpladen på Njals Tårn. De problemer med byggeriet som Operation X viser i udsendelsen er kendt af både offentlighed og af Bach Gruppen og flere tiltag er allerede taget for at rette op på problemerne. Bach Gruppen har blandt andet igangsat et omfattende prøveprogram og fik i februar Københavns Kommunes godkendelse til at styrke vægfundamenterne i kælderetagen, så højhuset lever op til alle krav om kvalitet og holdbarhed. Det oplyser Bach Gruppen i en pressemeddelelse.

Programmet sætter desuden spørgsmålstegn ved, hvem der vidste hvad om problemerne med bundpladen og opførelsen af højhuset på Bryggens Bastion. I programmet fremsætter en tidligere underleverandør, der har stået for nedrivningen af Bryggens Bastion i 2013 og en anonym kilde grove beskyldninger mod Finn Bach, som de mener, har givet ordre om at støbe bundpladen i en dårligere kvalitet end projekteret. Beskyldningerne afvises af Bach Gruppen på baggrund den omfattende interne undersøgelse og gennemgang af mere end 1,2 millioner filer.

– Vi kan klart afvise beskyldningerne, der fremkommer i programmet. Beskyldningerne, der fremsættes af John Laursen er løgn fra ende til anden. Manden er tidligere dømt og har ligget i konflikt med os i en årrække, og nu giver TV2 ham sendeflade til at fremsætte sine udokumenterede påstande i bedste sendetid. Vi er mildest talt rystede, siger juridisk direktør i Bach Gruppen Martin Rasmussen, som tilføjer:

– Operation X må stå på mål for sine egne kilder, men at John Laursen har hørt Finn Bach sige noget på en byggeplads, han ikke har været på i mere end otte år om et projekt, der ikke blev udtænkt og projekteret før flere år efter John sidst var på pladsen. Helt ærligt.

Sagsanlæg i vente

Bach Gruppen vil derfor lægge sag an mod John Laursen for injurier og bagvaskelse.

– Vi har vendt hver en sten, og der er intet, der tyder på, at Finn eller nogen anden i direktionen skulle have været vidende om svindlen. Tværtimod har vi dokumentation for, at den tidligere direktør har forsøgt at vildlede os. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har haft et noget anstrengt forhold til Operations X’s hovedkilde, og vi er derfor også noget forundrede over, at TV2 lægger sendeflade til så uunderbyggede påstande og beskyldninger. Vi vil ikke finde os i at blive beskyldt for bevidst at svindle og bringe menneskers liv i fare. At blive beskyldt for at tørre en sag af på en afdød mand er langt over stregen, og vi vil derfor anlægge sag mod John Laursen, siger den juridiske direktør.

Bach Gruppen overleverede allerede i efteråret alt materiale fra den interne undersøgelse til politiet, da man politianmeldte en tidligere direktør og fire tidligere medarbejdere fra datterselskabet BG Beton for svindel og bedrageri i relation til byggeriet på Bryggens Bastion.

– Det er meget, meget trist sag, og det var bestemt ikke nogen let beslutning, at politianmelde en tidligere så betroet medarbejder. Vi var bare nødt til at forholde os til de fakta i form af rapporter, interne dokumenter og SMS’er, som tegnede et entydigt billede af, hvad der var foregået i BG Beton. Det er vi trygge ved, at politiet er i gang med at se nærmere på, siger Martin Rasmussen.

Intet at skjule

Bach Gruppen understreger, at man intet har at skjule, og at direktionen løbende har svaret de hundredvis af spørgsmål fra journalister og stillet op til interviews i både nationale medier og branchemedier om sagen. Martin Rasmussen kan derfor slet ikke genkende det billede, der bliver tegnet af Bach Gruppen og Finn Bach i programmet.

– Vi skal være de første til at indrømme, at vi har udvist alt for meget tillid og alt for lidt kontrol fra Bach Gruppen side. Det beklager vi, og vi påtager os det fulde ansvar for at rydde op i denne her sag, som vi er ekstremt lettede over blev opdaget i tide. Det har vi sagt mange gange, ligesom vi har stillet op til interviews og besvaret samtlige af Operation X’s spørgsmål på mail, telefon og foran kameraet. Desværre rummede udsendelsen ikke megen plads til de nuancer, der tegner et mere sandfærdigt billede af os, siger Martin Rasmussen.

For at understrege, at Bach Gruppen intet har at skjule, lancerer Bach Gruppen i dag websitet www.højhussagen.dk. På sitet kan interesserede læse mere om sagen og de efterfølgende initiativer Bach Gruppen har sat i værk, ligesom Bach Gruppens svar til spørgsmål i medierne er lagt frem i fuld længde.

Relateret indhold