Pier 3 skal omdannes til et samlende bykvarter

AP Ejendomme har stor erfaring i at drive arealudviklingsselskaber. Nu har pensionsselskabet samlet et slagkraftigt hold til at udvikle Pier 3 centralt i Aarhus.
Vinderteamet samlet i to rækker. Fire i hver række - 7 mænd og 1 kvinde.
Vinderteamet samlet på Pier 3, der med tiden får 100.000 etagekvadratmeter til beboelse. I alt udvikles ml. 140.000 og 180.000 etagekvadratmeter. Forrest: Nicolaj Bang, Stine Hindby, Jacob Bundsgaard og Martin Busk Bagest: Morten Albæk, Peter Olsson, Rune Kilden og Jesper Plauborg.

Siden Molslinjen flyttede fra Pier 3 i efteråret 2020 har der været noget tomt på det 106.610 kvm store område, der er nabo til Aarhus Ø. I efteråret 2022 blev processen for udvikling af pieren sat i gang, og nu har Aarhus Kommune valgt det team, der skal udvikle området.

Vinderteamet består af AP Ejendomme og Anpartsselskabet af 6. februar 2024, som Kilden & Hindby og Heartland står bag. Teamet består dertil af de tre tværfaglige arkitektvirksomheder Cobe, Briq og Sleth samt Niras som ingeniør. Artelia er tilknyttet som bæredygtighedsrådgiver.

Læs også

Grønne lommer skal byde velkommen til Aarhus Ø

Teamet har indgået aftale med Bricks og rådgivningsvirksomheden Voluntās som strategiske samarbejdspartnere. Sidstnævnte varetager processen omkring borgerinddragelse.

I løbet af det kommende år skal teamet sammen med Aarhus Kommune færdiggøre en udviklingsplan for hele området med 140.000-180.000 etagemeter, hvoraf minimum 100.000 etagemeter skal være boliger. 25 % af boliger skal være almene.

Har relevante erfaringer

Udviklerteamet kommer med erfaringer og kompetencer inden for byudvikling og arkitektur i både ind- og udland, og med en finansiel kapacitet til at udvikle og realisere visionen om at skabe en helt ny, samlet bydel.

“Pier 3 ligger lige i smørhullet mellem midtbyen og Aarhus Ø. Derfor er det en strategisk vigtig plads, der skal forbinde Aarhus Ø med resten af byen.”

Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

Heartland er allerede involveret i flere byggeprojekter i byen, og AP Ejendomme har høstet mange erfaringer med etablering af arealudviklingsselskaber i samarbejde med blandt andet Odense, Esbjerg og Randers kommuner.

Luftfoto af den tomme gamle færgehavn. Ude til højre ses en smule af de mange boligbyggerier på Aarhus Ø
Pier 3, der er nabo til udviklingsområdet på Aarhus Ø (th.), skal i fremtiden være hjem for de ca. 2.500 beboere, hvoraf 25 % kan bo i almene boliger.

– Vi ser store perspektiver i Pier 3, hvor vi for alvor kan bidrage med vores store erfaring i at drive arealudviklingsselskaber, hvor der er mulighed for fra start at kunne byudvikle på den helt store klinge. Vi er meget glade for, at vi sammen med et stærkt team, med hver sine spidskompetencer, vil være med til at sørge for, at en af landets bedste lokationer bliver udviklet på allerfornemste vis. Det er et fyrtårnsprojekt, som vi ikke er i tvivl om vil bidrage positivt til den fortsatte udvikling af Aarhus både i forhold til boliger og erhverv, siger adm. direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson.

Seks strategiske temaer

Udviklerteamet har lagt op til, at Pier 3 skal være inspireret af klassiske gadekvarterer med levende stueetager, grønne byrum og små smutveje til vandet. Den konkrete udformning af bydelen skal findes i den kommende proces, som også vil involvere borgere, brugere og andre aktører. Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø, siger:

– Pier 3 ligger lige i smørhullet mellem midtbyen og Aarhus Ø. Derfor er det en strategisk vigtig plads, der skal forbinde Aarhus Ø med resten af byen. Vi ved, at der er mange ønsker og ideer til netop Pier 3, og dem skal vi have frem i den næste fase.

Læs også

Håb forude for træt bymidte: Klar til 1. etape

Aftalen med udvikleren er samtidig startskuddet til at udarbejde en udviklingsplan sammen med Aarhus Kommune. Planen vil tage udgangspunkt i den tidligere borgerinddragelsesproces på Aarhus Ø, der mundede ud i seks strategiske temaer:

  • Et bykvarter forbundet med vandet og det maritime liv ved bugten
  • Et grønt bykvarter
  • Et foregangseksempel for bæredygtig byudvikling i Aarhus – klimamæssigt såvel som socialt
  • Et blandet bykvarter med varierede boligformer med spredning i beboersammensætningen og med forskellige anvendelser, der bidrager til bylivet
  • Et sundt bykvarter med plads til bevægelse på land og på vand
  • Et bykvarter, der udvikles i en åben proces og organiserer aktører i et tæt samarbejde

En stor og vigtig opgave

Planen for Pier 3 skal sætte retningen for den kommende udvikling, og her skal tænkes på tværs af området og i sammenhænge. Idéen med at vælge ét udviklingsteam til hele området er netop at sikre, at Aarhus får en sammenhængende bydel på Pier 3.

– Vi er enige om, at vi skal udvikle Pier 3 til et samlende og forbindende bykvarter, der spiller sine naboer bedre og realiserer visionen om Aarhus som en by forbundet med vandet. 

Rune Kilden, Kilden & Hindby.

– Allerede i dag er Aarhus Ø fyldt med liv og aktivitet, og nu er der udsigt til, at det bliver endnu bedre. Pier 3 bliver en central bydel, der skal bygge bro mellem Aarhus Ø og midtbyen, og samtidig spænde over de mange ønsker, der er til området. Det er kronen på værket i en fantastisk byudvikling på Aarhus Ø, som vi har arbejdet med siden årtusindeskiftet. Udviklerne er derfor betroet en stor og vigtig opgave, og jeg er sikker på, at aarhusianerne kan glæde sig til mere af det byliv og den helt særlige Aarhus-stemning, som hele byen er kendt for, siger borgmester, Jacob Bundsgaard.

Borgerinddragelse har høj prioritet

Som noget af det første, sætter udviklerteamet i samarbejde med kommunen gang i en ny inddragelsesproces med bl.a. temamøder og både fysiske og digitale inddragelsesforløb. Her vil både brugere, borgere, fagpersoner og andre aktører blive involveret.

Læs også

AP Ejendomme køber central bygningsbrik i Flodbyen Randers

– Vi er enige om, at vi skal udvikle Pier 3 til et samlende og forbindende bykvarter, der spiller sine naboer bedre og realiserer visionen om Aarhus som en by forbundet med vandet. Men hvordan gør man så det? Vi har selvfølgelig vores egne ideer. Men vi får nu muligheden for at gå på opdagelse i alle hjørner af Aarhus, hos alle aarhusianere og for den sags skyld alle mulige andre steder i verden, siger Rune Kilden fra Kilden & Hindby.

Relateret indhold