Tysk hyldest til dansk kraftvarmeværk: ‘Modigt og dynamisk’

Mere end 4.200 virksomheder fra 60 forskellige lande deltager i German Design Award, som netop har tildelt Amagerværket guld i kategorien Excellent Architecture.
Bygningen står som vartegn for en mere bæredygtig kraftvarmeproduktion. Foto: Hofor.
Bygningen står som vartegn for en mere bæredygtig kraftvarmeproduktion. Foto: Hofor.

Hovedstadsområdets forsyningsselskab, Hofor, har netop modtaget German Design Award for designet på Amagerværkets Blok 4, som stod færdigopført i 2020.

Det er arkitektvirksomheden Gottlieb Paludan Architects, der har udformet bygningen og facaden, som afspejler, dét, der sker inde i værket – nemlig afbrænding af bæredygtig biomasse.

I begrundelsen henviser German Design Award til, at København stræber efter at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad:

– Med dette i tankerne understreger den lokale energileverandør Hofor sit skridt væk fra kul med et modigt og dynamisk facadedesign på sit nye biomasse-fyrede kraftvarmeværk.

– Det inkluderer frem for alt et skridt væk fra kul og et skifte til bæredygtig, vedvarende energi – en disruptiv transformation, som Hofor synliggør bredt med en usædvanlig facadebeklædning til sit kraftvarmeværk.

“Seks meter dyb gardinstruktur”

Desuden fremhæves de lodretarrangerede træstammer, der skaber “en seks meter dyb gardinstruktur, der omgiver hele bygningen, som med sin skulpturelle æstetik giver indtryk af en tæt skov og dermed refererer til brugen af træflis som biomasse”:

– Dette er allerede imponerende om dagen og især atmosfærisk om natten, da strukturen desuden er oplyst af et fascinerende gulligt lys, lyder det fra juryen.

Det er den engelske lysdesignvirksomhed Speirs Major, der har skabt belysningen på facaden.

Stammer af sydafrikansk eukalyptus

Træstammerne på facaden er af sydafrikansk eukalyptus og er nøje udvalgt efter kriterier om lang holdbarhed uden brug af kemisk behandling samt bæredygtig skovforvaltning (FSC-mærkning).

På afstand ses facaden i en naturlig tone, men kommer man helt tæt på, kan man se, at facaden er rig på mange detaljer, både i stammerne og i bagbeklædningen, der består af gyldent tonede metalplader.

Mere end ren æstetik

Bestyrelsesformand i Hofor, Susanne Juhl, siger, at det er en stor ære for selskabet – og København – at modtage prisen og blive bemærket uden for landets grænser:

– Moderne arkitektur er særlig spændende, når den rækker ud over den rene æstetik, og som i dette tilfælde på smukkeste vis på samme tid formidler den proces, der foregår inde i værket, og de ambitiøse planer om at gøre København CO2-neutral så hurtigt som muligt.

Hofor leverer fjernvarme til 625.000 københavnere og 40.000 erhvervskunder.

Et vigtigt signal

Mette Lyng Hansen, CEO for Gottlieb Paludan Architects, siger:

– Vi har i mange år været med til at skabe arkitekturen til den grønne omstilling – ofte med Hofor som bygherre – og vi glæder os over, at dette byggeri vækker så stor international opmærksomhed og modtager så markant en pris. Byggeriet sender et vigtigt signal om Københavns grønne udvikling og om en by og en bygherre, som er klar til at prioritere arkitektur og design som en integreret del af denne udvikling.

German Design Council blev indstiftet i 1953.

Relateret indhold