Landskabsarkitekter fortsætter drømmeopgave i ambitiøs hovedstad

Danske 1:1 Landskab har været med til at tegne masterplanen for Riga Waterfront og gør nu klar til at fortsætte udviklingen af et byområde, der er lige så stort som Nordhavnen og lige så centralt som Papirøen.
Riga Waterfront bliver rig på butikker, boliger og byrum. Visualisering: RedVertex.

Udviklingen af Riga Havn er gået ind i en ny fase efter, at developeren Eagle Hills har købt det 60 ha. store område.

Nu skal teamet bag masterplanen Hosoya Schaefer Architects AG, ĒTER Architects og 1:1 Landskab sikre, at ambitionerne bliver ført ud i livet, når byggeriet af boliger, byrum og infrastruktur går i gang.

Den nye bydel kobler byen og havnen. Visualisering: RedVertex.

– Riga Havn er vores største byplanlægningsprojekt til dato. Vi er stolte over at få lov til at påvirke udviklingen med skandinaviske landskabsværdier, hvor vi tænker regnvand, biodiversitet og træer helt ind i kernen af byudviklingen, siger associeret partner i 1:1 Landskab Simon Enemærke.

Idé skal gøres til virkelighed

Riga Waterfront er på 60 hektar og ligger i centrum af den lettiske hovedstad. Illustration: 1:1 Landskab.

Den oprindelige masterplan er blevet fortættet med den nye ejer bag roret, men ellers er visionerne for projektet uændret. Det gælder stadig om at bryde den store skala ned, koble havnen med Rigas gamle by og øge adgangen til vandet.

De mest imponerende industribygninger bevares og skaber reference til fortiden, mens en 4,5 kilometer lang havnepromenade med boliger, butikker og restauranter skaber en ny fortælling for området.

De mest imponerende industribygninger bliver bevaret og skaber reference til fortiden. Visualisering: RedVertex.

– Havnepromenaden bliver bydelens helt centrale strøg, hvor du kan slentre en tur, se på butikker, spise frokost med vennerne eller bo lige midt i det hele. Derudover har vi skabt en række uformelle mødesteder, hvor det er muligt at bade og nyde aftensolen. Nu bliver vores rolle at sørge for, at vores visioner bliver ført ud i livet og ikke går tabt i oversættelsen mellem idé og virkelighed, siger Simon Enemærke.

Sætter dagsordenen fra dag ét

Udviklingen af masterplanen er sket i tæt samarbejde med den tyske tegnestue Hosoya Schaefer Architects AG, som står bag HafenCity i Hamborg, og tidligere på året vandt 1:1 Landskab en konkurrence i Luxembourg i samarbejde med Schmidt Hammer Lassen, ligesom tegnestuen er involveret i flere projekter i Norge med tegnestuen DRMA.

Den oprindelige masterplan er blevet fortættet med den nye ejer bag roret, men ellers er visionerne for projektet uændret. Visualisering: RedVertex.

– Det er utroligt spændende og meget udfordrende at arbejde med en udvikler i den størrelsesorden, som kan købe et byudviklingsområde med egne midler og sætte dagsordenen fra dag ét. Vi er meget spændte på at se, hvad det næste internationale eventyr bliver, siger Simon Enemærke.

Relateret indhold