Hovedstadens lækreste arkitektur kåret af 3.705 københavner

Med en eminent kombination af byrum og skybrudssikring vinder Karens Minde Aksen i Sydhavnen publikumsprisen i forbindelse med Københavns bygningspræmiering.
Luftfoto af Karens Minde Aksen med boardwalks, grønne træer og plæner, der er med til at klimasikre sydhavnen
Med klimaprojektet Karens Minde Aksen viser landskabsarkitekterne fra Schønherr, hvordan landskabsarkitektur, klimasikring og borgerinddragelse kan sammentænkes. Foto: Schønherr

Seks bygninger, pladser, parker og et helt kvarter er blevet hyldet i forbindelse med Københavns Kommunes bygningspræmiering, der har fundet sted siden 1903. I 2018 indførte kommunen en publikumspris, og i år havde rekordmange – 3.705 – stemt.

Københavnernes klare favorit blev Karens Minde Aksen i Sydhavnen, der dermed er vinder af Publikumsprisen 2024. Karens Minde Aksen er lavet i samarbejde mellem Københavns Kommune og Hofor.

Bykvarteret omkring Århusgade i Nordhavn har både sandkaj, siloer, Konditaget, cafeer, restauranter, byrum, biograf, kajakker, metro, boliger og arbejdspladser. Nu har byplanlægningen også modtaget Københavns Kommunes bygningspræmiering. 

– Karens Minde Aksen er et flot eksempel på, hvordan skybrudssikring kan gå hånd i hånd med et lokalt kvarterløft og give en hel masse tilbage til området og beboerne. Karens Minde Aksen er fra dag ét blevet en succes, og det skyldes blandt andet den grundige borgerinddragelse, som er gået forud for dét projekt, som så mange i dag nyder godt af, siger teknik- og miljøborgmester Line Barfod.

Et skarpt felt

Karens Minde Aksen vandt publikumsprisen foran de syv øvrige nominerede:

  • BIG HQ
  • Naturpark Amager
  • Nordøstamager Skole
  • Operaparken
  • Plads 23
  • Rød Lagerbygning
  • Århusgadekvarteret
Nordøstamager Skole er designet af Kjær & Richter, 1:1 Landskab og Christensen og Co og opført af NCC.

– Det var et skarpt felt af nominerede til årets publikumspris. Karens Minde Aksen er et godt eksempel på, hvordan man løfter et helt byområde ved at kombinere funktion i form af skybrudssikring og et engagerende og inddragende byrum, der inviterer til kulturliv, hverdagsliv og sociale aktiviteter. Med sin stærke synergi mellem en nødvendig klimatilpasning og ønsket om et bæredygtigt, grønt, funktionelt og smukt byrum er Karens Minde Aksen med til at forme den by, vi kommer til at bo i i fremtiden, siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard.

Københavns Bygningspræmiering har siden 1903 præmieret arkitekter og bygherrer bag særligt bemærkelsesværdig arkitektur. I bedømmelsen lægges der vægt på, at arkitekturen tager udgangspunkt i stedets særlige karakter, og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet i bymiljøet.

Med præmieringen anerkender kommunen de kræfter, der har tilført byens fysiske rammer særlig kvalitet, og understreger samtidigt kommunens påskønnelse af god arkitektur som betydningsfuldt for det levede liv i byen.

I alt seks præmierede

Blandt de mange indmeldte projekter var otte projekter i år nomineret til præmiering, som bedømmelsesudvalget foretager. Udover Karens Minde Aksen blev også Århusgadekvarteret, BIG’s nye hovedkontor, Nordøstamager Skole, Operaparken og Plads 23 – Grønttorvet Spisehus præmieret indenfor de tre kategorier Nybyg, Restaurering og transformation samt Bymiljø.

Arkitektvirksomheden BIG’s selvdesignede hovedkontor i Nordhavn blev også præmieret.

Bedømmelsesudvalget bestod i år af:

Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune

Claus Bjarrum og Rosa Siri Lund, sagkyndige udpeget af Akademisk Arkitektforening

Lisa Sørensen, sagkyndig udpeget af IDA/Ingeniørforeningen Danmark

Lise Pedersen, Enhedschef, Teknik- og Miljøforvaltningen

Asger Rønholm, arkitekt, Teknik- og Miljøforvaltningen

Relateret indhold