Efter branden i Børsen: Ny fond vil redde bygningskulturarven i hele landet

Med inspiration fra England og Frankrig vil Danmarks Kulturarvsfond bidrage til bygningskulturens interesser herhjemme og har investeret i det første projekt.
Kruså Vandmølle. Foto: Danmarks Kulturarv.
Kruså Vandmølle. Foto: Danmarks Kulturarv.

I morgen, 18. april, er det den internationale Verdensarvsdag, og her lancerer det almennyttige selskab Danmarks Kulturarv arbejdet hen imod en ny erhvervsdrivende fond, Danmarks Kulturarvsfond.

Formålet er at redde bevaringsværdige bygninger, som efter gårsdagens brand i Børsen i København er blevet endnu mere aktuelt, fortæller Knud Erik Jørgensen, der er direktør og en af stifterne af Danmarks Kulturarv.

Læs også: Børsen brænder: Ikonisk spir er styrtet til jorden

– Det står om nogensinde klart, hvor vigtig vores historiske bygningskulturarv er. Jeg tror, at alle danskere blev berørt ifm. branden i Børsen tirsdag morgen, hvor vi så 400 års danmarkshistorie gå op i flammer.

– Hvis der skal komme noget positivt ud af den tragiske brand, så håber jeg, at det vil betyde, at vi i en bredere sammenhæng får øjnene op for den bygningsarv, som findes rundt om i hele Danmark, som vi i disse år ser forfalde.

Læs også: Vital for København: Lokalpolitikere vil også genopbygge Børsen

Tankerne bag fonden er bl.a. inspireret af National Trust i England, som har vist, hvordan en ikke-kommerciel erhvervsdrivende fond kan gøre en stor forskel. En anden inspirationskilde er franske Dartagnans, som det seneste årti er lykkedes med at bevare kulturarv gennem crowdfunding.

Den danske udgave skal drives som en almennyttig erhvervsdrivende fond, der har som formål at købe, restaurere og drive historiske bygninger.

‘Bevaringsværdig ruin’

Fonden vil i høj grad basere sine projekter på lokale fællesskaber og det første projekt er Kruså Vandmølle, som selskabet Danmarks Kulturarv har investeret i er Kruså Vandmølle, hvor projektselskabet KV23 arbejder på at forberede en renovering med henblik på at indrette møllen som centrum for både naturmæssige og historisk-kulturelle oplevelser i grænselandet:

– Det var egentlig besluttet, at Kruså Vandmølle trods sin historiske værdi skulle rives ned, da bygningen efterhånden var blevet det, som i medierne blev kaldt en ‘bevaringsværdig ruin’. Heldigvis blev den plan aflyst, da Danmarks Kulturarv meldte sig på banen som køber. Nu genopstår møllen som samlingspunkt for hele området, siger Knud Erik Jørgensen.

Læs også: Verdens bedste: Seks danske arkitektfirmaer i Top100

Foruden Knud Erik Jørgensen, der er tidligere professor fra Aarhus Universitet, er de tre øvrige stiftere arkitekt Jens Aaberg, MAA, byggeøkonom MDB og direktør i Aaberg & Pilgaard, Morten Anker Petersen, direktør i tømrer- og entreprenørfirmaerne Karl D. Petersen og Møllebygger Petersen samt Anne Midtgaard Jønsson, medstifter og bestyrelsesmedlem i Byghaandværk.

Initiativtagerne vil række ud til rådgivere og potentielle medstiftere, som kan bidrage til, at fonden dels får et formål som forener bevarelse af kulturarv med principperne for bæredygtighed, dels en hensigtsmæssig organisatorisk ramme.

Relateret indhold