24.000 m2 i træ: Cobe designer ‘folkets hus’ i Finland

Den danske arkitektvirksomhed har sammen med finske Lundén Architecture Company vundet konkurrencen om at designe rådhuset i Espoo, som skal styrke byens fremtidige identitet.
I den finske by Espoo samler byggeriet både beslutningstagere, byens ansatte og byens borgere under samme tag. Fotos: Cobe og Lundén Architecure Company.
I den finske by Espoo samler byggeriet både beslutningstagere, byens ansatte og byens borgere under samme tag. Fotos: Cobe og Lundén Architecure Company.

Espoo er landets næststørste by, og her skal en større masterplan indeholdende fremtidens rådhus kaldet Espoo House, nye boliger, erhverv, offentlig transport og grønne byrum forstærke byens rolle i Finland og internationalt.

– Espoo House bliver en offentlig tilgængelig bygning, som indpasser sig i den omkringliggende by, fortæller grundlægger Dan Stubbergaard fra danske Cobe, der sammen med finske Lundén Architecture Company har vundet konkurrencen om at designe rådhuset:

– Alle vil have adgang til bygningen – fra den højtstående politiker til den enkelte borger. I modsætning til historiske, storslåede og mere formelle rådhuse forestiller vi os et socialt og dialogsøgende hus til folket. Vi har et ønske om at nyfortolke kategorien for på den måde at understøtte et åbent samfund, hvor fællesskab og demokrati er i fokus, tilføjer han.

Interaktion, sociale møder og dialog

Espoo House består af en blanding af arbejdsområder og offentlige områder, og i modsætning til mere traditionelle rådhuse, som kun har en offentlig tilgængelig stueetage, vil størstedelen af bygningen være tilgængelig for alle.

De offentligt tilgængelige rum strækker sig vertikalt i bygningen for at fremme interaktion, sociale møder og dialog mellem byens repræsentanter og borgere.

Den øverste etage er ligeledes offentlig tilgængelig og består af en multihal, hvor der kan afholdes store offentlige arrangementer, samt en frodig vinterhave med en unik udsigt ud over byen og de omkringliggende landskaber.

Stolt finsk træ-tradition

Espoo House bygges i træ med det formål at reducere det samlede CO2-aftryk ift. at bygge i beton eller stål.

Søjler og bjælker opføres i massivt træ, dækkene i CLT (krydslamineret massivtræ), og facaden bliver beklædt med træ. Træet giver et behageligt indendørsklima og en afstressende akustik. Trækonstruktionen muliggør yderligere en fleksibel indretning på hver etage, hvilket gør det nemt at tilpasse sig ændrede behov over tid. Dette forlænger bygningens levetid og anvendelighed.

Espoo House, der bliver på 24.000 m2, forventes at gå i jorden i 2026 og åbne i 2029.

Relateret indhold