Østre Gasværks runde vinduer går igen i ny københavner-karré

Runde vinduer bliver karakteristiske for den nye Gasværkskarréen på Østerbro. De skal lede tankene hen på det ikoniske og nærliggende Østre Gasværk.
Indblik ind i en grøn gård, hvor der i baggrunden ses hvide bygninger. I forgrunden sidder to kvinder på et tæppe. De har madkurv med. Bag dem ligger en cykel i græsset. Børn leger og går op den sti ind mod bygningerne
Den nye boligkarré, Gasværkskarréen, kommer til at ligge midt i det kommende Østre Gasværk kvarter. Visualisering: Cobe

Den karakteristiske arkitektur fra den markante gasbeholder, Østre Gasværk, der er tegnet af Martin Nyrop og opført i 1883, danner grundlaget for den nye boligkarré, Gasværkskarréen, der pt. opføres på Svendborggade 37.

Det 9.400 kvm boligbyggeri er tegnet af Cobe i samarbejde med Artelia Rådgivende Ingeniører og opføres af totalentreprenør Züblin.

Læs også

Ombygning af 320 Østerbro-boliger skal bevare 1920’ernes æstetik

Respekt for områdets historie

Cobe har i arbejdet med Gasværkskarréen haft fokus på den ’traditionelle københavner-karré’. Arkitekturen er inspireret af Øster Gasværk Teaters runde vinduer og særlige murværksdetaljer, der vil gå igen i den nye boligkarré.

Arkitekterne fra Cobe ønsker, at Gasværkskarréen skal tilføre noget både nyt og unikt til det kommende Østre Gasværk kvarter. Visualisering: Cobe

Grundlægger af Cobe, Dan Stubbergaard, siger:

– Vi har ønsket at skabe et byggeri, der både respekterer områdets historie og tilfører noget nyt og unikt til bydelen. Med Gasværkskarréen har vi arbejdet ud fra tanken om en klassisk københavnerkarré, men med inspiration fra Østre Gasværks karakteristiske arkitektur. Vi glæder os til at se, hvordan dette projekt vil bidrage til udviklingen af området og danne rammen for mange menneskers hverdagsliv i fremtiden.

Tro mod de oprindelige omgivelser

Gasværkskarréen er det første nybyggeri af flere i området. Det har derfor været vigtigt for bygherren, Vision Ejendomme, at der bliver skabt en forankring af det nye kvarter samtidig med, at det er tro mod de oprindelige omgivelser.

Læs også

Nybyggeri får ”hemmeligt” grønt hjerte kun for beboerne

Vision Ejendomme, der er ejet af Lars Larsen Group og Schou Family Invest, har igennem flere år investeret og udviklet bolig- og erhvervsejendomme i Københavnsområdet. 

Store vinduespartier skal sammen med de spøjse runde vinduer, bringe tankerne hen på den nærliggende gasbeholder. Visualisering: Flow Studio

Ejendomsselskabet har en klar vision for Gasværkskarréen: Den skal tale ind i Østerbros gamle charmerende karrébebyggelser, samtidig med at byggeriet bidrager med noget helt nyt til nærområdet.

– Gasværkskarréen bidrager ikke kun med volumen, men også med en unik arkitektur, som er skabt til netop dette område. For os er det noget særligt, når vi har mulighed for at udvikle gode boliger samtidig med, at vi skaber æstetisk arkitektur. Vi tror på, at Gasværkskarreén vil bidrage positivt til udviklingen af bydelen og danne rammerne for mennesker i mange år frem, lyder det fra Jens Bolding Jensen, CEO i Vision Ejendomme.

Østre Gasværk, der i dag fungerer som teater, er opført i 1883. Arkitekt er Martin Nyrop, der blandt meget andet også har tegnet Københavns Rådhus. Foto: Jon Kort

Den nye karré forventes at stå klar til indflytning ultimo 2025.

Relateret indhold