Bolighaver skal energisikre lejligheder

Et nyt projekt vil bevare gamle ejendomme og samtidig energieffektivisere dem med udbygninger af glas.
Ejendommen i Valby skal tilføres en såkaldt bolighave mod gården, som skal give lys og luft. Foto: DOMUS Arkitekter.
Ejendommen i Valby skal tilføres en såkaldt bolighave mod gården, som skal give lys og luft. Foto: DOMUS Arkitekter.

En gammel etageejendom i Valby skal fra næste forår undergå en større energieffektiviserende forvandling. Målet med det nye projekt, Living in Light, er, at bygningen i sin oprindelige fremtoning skal bevares. Men bagsiden ud mod gårdmiljøet skal tilføres en ny udbygning af glas, der skal fungere som såkaldte bolighaver og bidrage med masser af lys og luft.

Ønsket er, at projektet skal indbringe en energireduktion på cirka 70 procent. Det skal opnås med installation af et ventilationssystem, der genvinder varmen med over 90 procent. Derudover vil der blive installeret solceller på taget.

Projektet er nødvendigt for at vise, at man kan få 100 år gamle københavnske bygninger ned i energiniveau.

Projektleder Jakob Klint Kuben Management

Projektleder fra bygherrerådgivningsfirmaet Kuben Management Jakob Klint fortæller til Ingeniøren, at projektet i Valby skal vise en alternativ måde at energirenovere gamle ejendomme på. Ifølge Jakob Klint er nuværende renoveringsprojekter ikke ambitiøse nok.

– Projektet er nødvendigt for at vise, at man kan få 100 år gamle københavnske bygninger ned i energiniveau. Med det her projekt kommer bygningen ned i lavenergiklassen, der flugter med de nugældende krav til nybyggeri. Det står i skarp kontrast til de traditionelle byfornyelsesprojekter, der ikke kommer tilnærmelsesvist ned i den energiklasse. Almindeligvis bliver vinduerne udskiftet i sådanne projekter, hvilket ikke giver nogen særlig energibesparelse, fortæller han til Ingeniøren.

Nybygningen af ejendommen på Gl. Jernbanevej i Valby forventes at vare omkring et år og den er planlagt til at blive påbegyndt i foråret 2017.

Relateret indhold