Nyt projekt muliggør energilagring i varmtvandsbeholdere

Temperaturlagdeling i varmvandsbeholdere skal sikre, at brugsvandet opvarmes med mindst energiforbrug muligt og udenfor perioder med spidsbelastning på elnettet.
Stratifierløsningen vurderes at være særlig interessant i fremtidens energisystem, hvor energisystemet baseres på 100 procent vedvarende energi. Foto: Colourbox.
Stratifierløsningen vurderes at være særlig interessant i fremtidens energisystem, hvor energisystemet baseres på 100 procent vedvarende energi. Foto: Colourbox.

‘Stratifier’ hedder løsningen, som opdeler vandet i en varmtvandsbeholder efter temperatur i projektet ‘Off-peaking af elforbrug til el-opvarmede energilagre’. Hermed behøver vandet kun delvis opvarmning, hvilket fører til mindre varmetab og elforbrug, skriver ELFORSK.

– Formålet med projektet var at undersøge, hvor godt en stratifier kan skabe temperaturlagdeling i en el-opvarmet varmtvandsbeholder. Resultaterne viste, at løsningen virker i praksis, lyder det i ELFORSK om projektet.

Formålet med projektet var at undersøge, hvor godt en stratifier kan skabe temperaturlagdeling i en el-opvarmet varmtvandsbeholder.

ELFORSK

Projektet lever op til krav om komfort til varmtvandsbeholdere. Samtidig er det muligt at flytte elforbruget til opvarmning fra perioder med spidsbelastning på elnettet til off peak-perioder, fremgår det af ELFORSK.

Fremtidens energisystem

Stratifierløsningen vurderes at være særlig interessant i fremtidens energisystem, hvor energisystemet baseres på 100 procent vedvarende energi. Her vil teknologiens potentiale som energilager og evne til at flytte forbruget til off peak-perioder på elnettet lette omstillingen, påpeges det af ELFORSK.

‘Off-peaking af elforbrug til el-opvarmede energilagre’ ledes af DTU Byg og har Metro Therm samt Eyecular som samarbejdspartnere.

Relateret indhold