Vinduesafskærmning kan halvere energiforbrug

Kravene til energiforbrug i bygninger skærpes løbende i bygningsreglementerne. Energy Frames øger bygningers energieffektivitet, så denne kan følge med energikravene og forbedrer samtidigt indeklimaet.
Man kan opnå markante besparelser i energiforbruget, når solens stråler om dagen afskærmes for bygningers vinduespartier og disse om natten isoleres. Foto: Colourbox.
Man kan opnå markante besparelser i energiforbruget, når solens stråler om dagen afskærmes for bygningers vinduespartier og disse om natten isoleres. Foto: Colourbox.

Når solens stråler om dagen afskærmes fra bygningers vinduespartier og disse om natten isoleres, opnår man en besparelse i energiforbruget til opvarmning, mekanisk ventilation, køling samt belysning på 50 procent. Det skriver ELFORSK om projektet Dynamisk Facadesystem – Energy Frames.

Projektet påbegyndtes i 2009 af Art Andersen ApS og modtog i 2011 støtte fra ELFORSK. I 2014 lancerede man de første Energy Frames, som Rigshospitalets nye pavillonbygning og Green Tech Center i Vejle er udstyret med.

Den unikke evne til at forbedre bygningers bæredygtighed og skabe nye energieffektive arkitektoniske muligheder indbragte i 2014 Energy Frames Ingeniørens Bæredygtighedspris.

ELFORSK

Af ELFORSK påpeges det, at systemet med overflader i flere variationer kan give forskellige arkitektoniske udtryk. Det gør sig for alle overflader gældende, at indeklimaet gennem dagslyskontrol, solafskærmning, natisolering, ventilation og støjdæmpning optimeres.

Anerkendt bæredygtighed

– Den unikke evne til at forbedre bygningers bæredygtighed og skabe nye energieffektive arkitektoniske muligheder indbragte i 2014 Energy Frames Ingeniørens Bæredygtighedspris, fremhæves det af ELFORSK om projektet.

Systemet er beregnet både til nybygget og eksisterende kontor- og erhvervsbyggeri, men også boliger kan drage fordel af facadesystemet. Det vurderes af ELFORSK, at 20-30 procent af boligerne fra 1960?erne og 1980?erne kan drage fordel af systemet.

I praksis

ELFORSK påpeger, at moderne byggerier ofte har store glaspartier og derfor kan opnå besparelser med Energy Frames – i særdeleshed facader med stor solindstråling. Alt i alt søger projektet at forbedre energieffektiviteten samtidig med, at burgerkomforten øges.

Foruden Art Andersen ApS er PRO TEC Vinduer, Inwido Denmark, Statens Byggeforskningsinstitut, Juularchitects.com og Elcanic samarbejdspartnere.

Relateret indhold