Intelligente varmepumper kan med fordel opvarme boligmassen

Nyt projekt viser, at intelligent opvarmning af bygninger med varmepumper kan sikre, optimal udnyttelse af vindmøllestrøm. Behov for løsninger til omlægning af elforbruget.
Individuelle varmepumpers fleksibilitet vil øge integrationen af fluktuerende energikilder i elnettet. Foto: Colourbox.
Individuelle varmepumpers fleksibilitet vil øge integrationen af fluktuerende energikilder i elnettet. Foto: Colourbox.

ForskEL har med projektet “Styr din varmepumpe 2” undersøgt potentialet i at overvåge og styre 300 varmepumper til opvarmning af boliger. Projektet går ud på at integrere vindmøllestrøm i bygninger ved eksempelvis opvarmning og dermed skabe et fleksibelt forbrug, da energien produceres, som vinden blæser, skriver Dansk Energi.

Projektet har gennem de sidste fire år vist, at det er muligt at forskyde elforbruget i boliger med to timer og stadig sikre en komforttemperatur, som varierer med 1,5 grader på både kolde og varme dage, fremgår det af Styrdinvarmepumpe.dk.

Optimalt for balancen er det, at varmepumperne kan afbrydes og hurtigt starte op igen.

Energinet.dk

Forskydes forbruget på eksempelvis 200.000 varmepumper, vil der være en rådighedseffekt på 3000-6000 MW, påpeger Dansk Energi.

Styrbarheden af varmepumper vil ligeledes være central for opretholdelse af effektbalancen. Optimalt for balancen er det, at varmepumperne kan afbrydes og hurtigt starte op igen. Individuelle varmepumpers fleksibilitet vil øge integrationen af fluktuerende energikilder i elnettet, skriver Energinet.dk

Øget samspil

Den forestående elektrificering af samfundet forudsætter, at samspillet mellem elsystemet og de øvrige sektorer øges. Ligeledes er det centralt at udvikle et fleksibelt forbrugsmønster, skriver Dansk Energi.

Bygningsmassen kan være en afgørende faktor for fleksibelt elektricitetsforbrug, da denne kan være aftager for store mængder overskudsstrøm. Strømmen kan benyttes til opvarmning, ventilation eller andre funktioner i bygninger.

Der er derfor behov for nye rammebetingelser, forretnings- og markedsmodeller for elsystemet til at afhjælpe eventuelle barrierer for elektrificeringen, fremgår det af Dansk Energi.

Ifølge Energinet.dk er varmepumper samfundsøkonomisk attraktive, da vi i fremtiden får store mængder energi fra vindmøller. Dog vælger flere danske husejere uden for fjernvarmenettet træpillefyr frem for varmepumpen, da dette har større privatøkonomisk værdi.

Relateret indhold