Partnerskab skyder 6 mia. kr. i 15 store solcelleparker

Når 15 nye, store solcelleparker står klar ved udgangen af 2024, vil Industriens Pension og energiselskabet Better Energy kunne levere ca. 2 GW strøm fra de til den tid 36 fælles solcelleparker i Danmark, Sverige og Polen.
Det vil koste Better Energy og Industriens Pension ca. 6 mia. kr. at etablere de 15 nye solcelleparker. Dertil afsættes et trecifret millionbeløb til lagring af strøm.
Det vil koste Better Energy og Industriens Pension ca. 6 mia. kr. at etablere de 15 nye solcelleparker. Dertil afsættes et trecifret millionbeløb til lagring af strøm.

Industriens Pension og energiselskabet Better Energy har i fællesskab investeret i 21 solcelleparker til en anlægssum på knap 5 mia. kr. Nu planlægger partnerskabet nye solcelleinvesteringer i Danmark, Sverige og Polen for et samlet anlægsbeløb på 6 mia. kr.

I alt vil parterne etablere omkring 15 nye solcelleparker inden udgangen af 2024, der forventes at levere 1 GW grøn strøm til forbrugere og virksomheder i Nordeuropa. Det svarer til den strøm, cirka én million husstande forbruger årligt.

– Vi står midt i tre kriser i Europa: en energikrise, en biodiversitetskrise og en klimakrise. For alle tre er tid den afgørende faktor for, hvilken verden vi efterlader til os selv og til dem, der kommer efter os. Al reel forandring starter med handling, og vores partnerskab med Industriens Pension er et godt eksempel på, hvordan direkte investeringer kan gøre en mærkbar forskel i den omstilling, vi står overfor, siger Mark Augustenborg Ødum, investeringsdirektør i Better Energy.

Det i forvejen eksisterende partnerskab mellem Industriens Pension og Better Energy udgør i dag den største uafhængige producent af solenergi i Nordeuropa, ligesom dette partnerskab står bag de største solcelleinvesteringer i Danmark.

– Med den nye fælles investering bliver der sat yderligere fart på udbygningen af vedvarende energi i Danmark, Polen og Sverige. De nye parker bliver endnu et skridt på vejen til at sikre en mere uafhængig energiforsyning, og de har en rigtig god klimaeffekt pr. investeret krone. Samtidig forventer vi, at solcelleparkerne vil give fornuftige, langsigtede afkast, så det er en investering, som vi er begejstrede for af flere årsager, siger Peter Lindegaard, investeringsdirektør i Industriens Pension.

Læs også: Over 100 solcelleparker på vej

Nye udfordringer og nye muligheder

Som en del af den nye aftale afsættes et trecifret millionbeløb til investeringer i lagring af strøm. Lagring af energi bliver kun vigtigere og vigtigere, som andelen af vedvarende energi vokser i vores elnet og energisystem, forklarer Peter Lindegaard:

– Investeringen i lagring handler i bund og grund om at tage bredt ansvar for udbygningen af vedvarende energi. I den grønne energiomstilling er få ting vigtigere end fremtidens elsystem – et system vi har alle muligheder for at lykkes med, hvis vi handler klogt nu.

Ifølge Mark Augustenborg Ødum kræver omstillingen netop, at vi både tør tænke nyt og samtidig har øje for de større sammenhænge:

– Det er åbenlyst, at et elsystem baseret 100 % på vedvarende energi vil medføre både nye udfordringer og nye muligheder – for energiproducenter og energiforbrugere. Den eneste måde, vi kan løse udfordringerne og maksimere mulighederne, er ved at tænke nyt, arbejde sammen og se elsystemet som en helhed.

Industriens Pension og Better Energy kommer til hver især at eje 50 % af de færdigbyggede solcelleparker, mens Better Energy står for udvikling, opførsel og drift af parkerne samt salget af energi fra parkerne.

Better Energy står allerede opført som bygherre på 11 solcelleanlægsprojekter i Byggefaktas omfattende database over danske bygge- og anlægsprojekter. Der forventes byggestart på anlæggene mellem august 2023 til november 2025.

Fem projekter skal opføres i Region Syddanmark, fire i Region Sjælland mens der skal etableres ét solcelleanlægsprojekt i hhv. Region Hovedstaden og Region Midtjylland. I marts 2026 er der desuden byggestart på et solcelleanlæg i Region Nordjylland.

Fra august 2018 og frem til november 2021 står Better Energy opført som bygherre og totalentreprenør på i alt ti solcelleparker.

Relateret indhold