Comeback til boligbyggeriet sender projektmarkedet mod rekord

Solid vækst i første kvartal peger på et byggeår på vej mod rekordniveauerne fra 2019 - boligbyggeriet i hovedstaden fører an.
Pressefoto: Gettyimages.
Pressefoto: Gettyimages.

Byggebranchen har for alvor børstet coronastøvet af sig. Alt tyder således på, at byggeriet igen sigter mod rekordniveauerne fra 2019. Det bedste år nogensinde for projektmarkedet målt på igangsatte byggerier.

Ifølge den seneste prognose fra Byggefakta A/S, landets førende leverandør af projektinformation til byggebranchen, så igangsættes der bygge- og anlægsprojekter for 100,8 mia. kr. i 2021 – det samme som blev realiseret i 2019.

Region Hovedstaden med boliger og Syddanmark med megaprojekter fører an,  mens Nordjylland er ramt af tilbagegang.
Region Hovedstaden med boliger og Syddanmark med megaprojekter fører an, mens Nordjylland er ramt af tilbagegang.

Det er endda uden at medregne Femern Bælt-forbindelsen, som med en officiel pris på 53 mia. kr. er Danmarks største anlægsprojekt. På Femern er der byggestart på opgaver for 19 mia. kr. i 2021, men som ikke tælles med for at undgå et misvisende billede af den generelle udvikling for byggeriet.

– Det er opløftende at se, at byggebranchen klarede sig så godt igennem et 2020, der virkelig var præget af uregelmæssigheder. Endnu mere opløftende er det, at byggeriet i 2021 forventes at nå samme rekordniveau, som vi så tilbage i 2019, lyder det fra Thomas Bejer-Andersen, adm. direktør i Byggefakta.

Han hæfter sig især ved boligbyggeriet, den klart største projektgruppe, som nøglen til et år, der tegner ekstraordinært godt.

Boligbyggeri for 43 mia. kr.

– Boligbyggeriet led en nedgang på næsten 8 mia. kr. fra 2019 til 2020. Nu er udviklingen heldigvis vendt. I de første måneder af 2021 kan vi se et skift i udviklingen og det forventes, at der igangsættes boligbyggerier for 43,3 mia. kr. i år, hvilket er rekordhøjt, siger Thomas Bejer-Andersen og uddyber:

– Den positive udvikling skyldes især, at boligbyggeriet i Region Hovedstaden, efter en stor tilbagegang sidste år, atter har fundet fodfæste. Ligeledes er der planlagt flere boligprojekter i både Region Sjælland og Midtjylland i 2021 end i tidligere år.

Boligbyggeriet, den suverænt største projektgruppe, er tilbage i rollen som byggeriets motor.
Boligbyggeriet, den suverænt største projektgruppe, er tilbage i rollen som byggeriets motor.

Ifølge Thomas Bejer-Andersen skyldes den positive tendens blandt andet, at mange boligprojekter i regionerne er blevet udskudt fra 2020 til 2021. Men det er ikke hele billedet:

– Det er oplagt at bruge pandemien som forklaring, men det er kun delvist rigtigt. COVID-19 gav et kortvarigt ophold og har forårsaget længere myndighedsbehandling. Men ser vi på de konkrete projekter, virker det også til at være et sammenfald af andre faktorer.

Almene boligselskaber i førertrøjen

Ifølge Byggefaktas projektinformationer, så er det er især de almene boligselskaber, der har flere projekter i pipelinen. Ifølge prognosen forventes det, at der igangsættes almene boligprojekter for 12,7 mia. kr. 2021, hvilket er en fremgang på 16 pct. i forhold til 2020.

Et markant spring for de almene boligselskaber, som ellers har ligget meget stabilt de seneste mange år

Derudover viser prognosen også en stor fremgang for projekter med private bygherrer. Igen med boligprojekter som dominerende, men også en mindre fremgang for erhvervsbyggeriet trækker niveauet op.

Hele prognosen for 2021 kan læses i “Trends for byggebranchen Q1 2021” som er en gratis rapport udgivet af Byggefakta A/S.

Relateret indhold