Byggeboss idømt 60 dages fængsel for dokumentfalsk

Udstyret med falske rumænske id-papirer arbejdede 11 ukrainere på københavnske byggepladser gennem 10 måneder. Byggebossen nægtede at have fremstillet dokumenterne, Københavns Byret fandt bevis for det modsatte.
De ukrainske arbejderes id-kort har været sagens kerne. Nu er der faldet dom. Foto: Colourbox.
De ukrainske arbejderes id-kort har været sagens kerne. Nu er der faldet dom. Foto: Colourbox.

En litauisk direktør i et byggefirma blev onsdag idømt 60 dages fængsel ved Københavns Byret, mens mandens selskab fik en bøde på 110.000 kroner. Strafudmålingen skyldtes simpel dokumentfalsk og ulovlig arbejdskraft. Anklageren havde krævet et års fængsel til manden og 500.000 kroner i bøde til både manden selv og hans selskab. Det skriver DR.

Underrettede politiet

Den 41-årige direktør stod tiltalt for at have medvirket til fremstillingen af falske id-kort til de 11 ukrainske arbejdere. Under sagen kom det dog frem, at direktøren kort tid inden kontrolaktionen på en byggeplads på Amager i februar var blevet klar over, at der var noget ved identifikationspapirerne, som ikke stemte. Ifølge retten orienterede han politiet om situationen, og derfor er han blot kendt skyldig i simpel dokumentfalsk. Han stod ellers anklaget for groft dokumentfalsk og for at have tjent penge på at beskæftige en gruppe illegale arbejdere – strafbare forhold som kunne have givet manden op mod seks års fængsel samt udvisning af Danmark med forbud mod indrejse i 12 år.

De 11 ukrainere blev anholdt i februar i forbindelse med myndighedernes kontrol af byggepladsen. Samme dag afleverede litaueren nogle af de anholdtes ejendele på politistationen, men blev ved den lejlighed selv anholdt og sigtet. Siden har han siddet varetægtsfængslet, og de ukrainske arbejdere er blevet idømt 40 dages ubetinget fængsel, udvisning af Danmark og tilkendt indrejseforbud i seks år.

Usande vidneforklaringer

I sagen mod deres tidligere direktør har ukrainerne forklaret, at de udleverede fotos af sig selv eller fik lavet billederne direkte hos den 41-årige litauer i forbindelse med fremstillingen af de falske id-kort. Flere af de dømte bekræftede på et retsmøde, at de var vidende om, at der var tale om falske id-kort, som de havde fået udleveret ved deres ankomst til Danmark. De forklarede også, at de var blevet instrueret i at lære oplysningerne på de falske papirer udenad i tilfælde af kontrolbesøg. Imens passede de deres arbejde, som de efter eget udsagn fik 50 kroner i timen for at udføre.

Deres forklaringer skulle man ikke tage for gode varer, mente litaueren, der havde en anden forklaring. Han havde mødt ukrainerene i forbindelse med noget arbejde i Gentofte. Han stiftede siden et selskab og ansatte arbejderne, som var i besiddelse af rumænske id-kort. Først ganske kort før kontrollen og anholdelsen 5. februar opdagede han, at noget var galt. Men at han skulle have fremstillet de falske papirer var uden hold i virkeligheden.

Belastende beviser på den bærbare

Efter anholdelsen af den litauiske byggeboss foretog politiet en ransagning på hans private adresse. Beviserne herfra blev præsenteret under sagen, oplyser 3F.

I mandens hjem fandt politiet to bærbare computere og mobiltelefoner, der indeholdt billeder af flere falske rumænske id-kort. Disse skulle ifølge manden have tilhørt tidligere ansatte, og id-kortene skulle bruges til at udføre en korrekt registrering i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

Den 41-årige overvejer nu, om han vil anke dommen.

Relateret indhold