Realdania tester nye løsninger til indeklima

Alternative indeklimaløsninger bliver testet i en renovering af tre ældre huse i Randers. Projektet skal give gode råd og anbefalinger.
De tre Randershuse er del af nyt projekt, som skal teste nye løsninger inden for indeklima i ældre bygninger. Foto: Realdania By & Byg.
De tre Randershuse er del af nyt projekt, som skal teste nye løsninger inden for indeklima i ældre bygninger. Foto: Realdania By & Byg.

En bungalow fra 1937, en murmestervilla fra 1953 og et parcelhus fra 1962 er netop blevet købt af Realdania By & Byg. De tre huse, der alle ligger i Randers, er del af nyt projekt, som skal teste nye løsninger inden for indeklima i ældre bygninger. Det skriver Energiforum Danmark.

Projektet, som Realdania By & Byg kalder ‘Sunde Boliger – Renovering’, skal give boligejere af ældre huse og byggebranchen råd og vejledning, når det kommer til forbedring af indeklimaet.

– Ved at teste konkrete indeklimaløsninger ønsker vi at kunne udarbejde råd og anbefalinger til både boligejere og byggebranchen til, hvordan man fremover kan indtænke et sundt indeklima i renoveringen, siger Jøren Søndermark, der er arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg.

De nye indeklimaløsninger, som skal afprøves i renoveringen af de tre ældre villaer i Randers, er først blevet testet i et nybyggeri af Realdania By & Byg i Holstebro.

Madlavning og stearinlys påvirker indeklimaet

Projektet har blandt andet på ny forskning fra CISBO (Center for Indeklima og Sundhed i Boliger). Forskningen viser, at vores adfærd i boligen har betydning for indeklimaet.

For eksempel kan madlavning, brug af stearinlys og brændeovne give sundhedsskadelig partikelforurening. Byggematerialer, møbler og rengøringsmidler kan også afgive kemikalier, som giver et dårligt indeklima.

De tre villaer, som Realdania By & Byg har købt, er også bygget i en tid, som nu typisk giver problemer med træk, fugt og et højt varmeforbrug.

Projektet varer fra 2018 til foråret 2021, hvor Realdania By & Bygs anbefalinger udgives.

Relateret indhold