Restaureringsarbejdere skamferede middelalderkirke

I Norge er en virksomhed, som ellers lever af at passe på kulturminder, mildest talt sluppet uheldigt fra restaureringen af en 1000 år gammel kirkemur.
Det viser sig, at en vinkelsliber åbenbart ikke er det bedste redskab, når man skal rengøre en bevaringsværdig stenmur fra middelalderen. Foto: Colourbox.
Det viser sig, at en vinkelsliber åbenbart ikke er det bedste redskab, når man skal rengøre en bevaringsværdig stenmur fra middelalderen. Foto: Colourbox.

Når man som virksomhed lever af at restaurere kulturminder, er en dom for at påføre en 1000 år gammel kirke uoprettelige skader nok ikke den bedste reklame, man kan få. Det kan dog meget snart blive virkeligheden for et norsk firma, som ironisk nok hedder KulturminneCompagniet AS.

Sagen går ud på, at virksomheden sidste år var hyret til at restaurere en middelalderkirke i Tingvoll i Norge. I forbindelse med arbejdet på kirkens 1000 år gamle stenmur, brugte håndværkerne vinkelsliber til at fjerne puds, og det efterlod uoprettelige skader på stenene. Det skriver NRK på sin hjemmeside, hvor man også kan se billeder fra kirken.

Netop stenene i kirkemuren fremhæves for hidtil at have båret mærker efter de håndredskaber, de blev bearbejdet med helt tilbage i 1100-tallet – men nu måtte de altså vige pladsen for spor efter mere moderne værktøj.

KulturminneCompagniet er blevet meldt til politiet, og de vedkender sig ansvaret samt beklager situationen. De er dog ikke villige til at betale den bøde på 500.000 norkse kroner, som de er blevet pålagt, da de mener, det er ude af proportion. Derfor ender sagen nu i retten.

Relateret indhold