Analyse af energiafgifter snart klar

Analysen er et vigtigt skridt i overgangen fra udbygning af grøn energiproduktion til anvendelsen af den grønne energi.
Den længe ventede energiafgiftsanalyse fremlægges af regeringen inden 1. april. Foto: Colourbox.
Den længe ventede energiafgiftsanalyse fremlægges af regeringen inden 1. april. Foto: Colourbox.

For at tydeliggøre størrelsen af energiafgifter betalte danske virksomheder og husstande omkring 42,2 milliarder kroner i afgifter på energi i 2015. Det fremgår af Dansk Energi.

Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt udtalte søndag den 3. januar til Finans.dk, at de første dele af afgiftsanalysen ligger på bordet 1. april. Analysen har været et hedt emne i debatten om anvendelse af grøn energi og udfasning af olie i eksempelvis bygningsopvarmning.

Dansk Energi har længe påpeget, at de danske afgifter på elektricitet er bemærkelsesværdigt høje i forhold til vores nabolande og medfører et stort samfundsøkonomisk tab.

Giv energien videre

En fremskrivning foretaget af Dansk Energi viser, at vindmøller, biomasse og solceller vil dække 84 procent af danskernes el- og varmeforbrug i 2020. Det fremgår af Dansk Energi’s energipolitiske udspil “Giv Energien Videre”.

På baggrund heraf mener Lars Aagaard direktør i Dansk Energi, at dette årtis fokus på udbygning af grøn energi bør rettes mod at anvende og indpasse den grønt producerede energi i eksempelvis individuel opvarmning.

Det er i høj grad håbet, at den kommende energiafgiftsanalyse kan være behjælpelig hermed. Lars Aagaard påpeger:

– Vi kan heller ikke forsætte med den samme skattepolitik, hvor skatter og afgifter udgør 59 procent af regningen på grønnere el. Det er helt sort sammenlignet med skatten på eksempelvis naturgas og olie. Vi kan heller ikke lave en energisparepolitik, hvor vi jagter dyre besparelser i den grønne el og fjernvarme.

Relateret indhold