Digitalt forarbejde betaler sig

Anstrengelserne og omkostningerne ved grundigt forarbejde med totalregistrering og 3D projektering har været det hele værd, mener NCC projektdirektør, som står i spidsen for omfattende plejecenter-renovering til 300 mio. kr.
Den første etape i Hørgården er snart klar. Foto: Torben Jastram.
Den første etape i Hørgården er snart klar. Foto: Torben Jastram.

Renovering af Hørgården

  • Start/slut: Marts 2015/marts 2019
  • Areal: 22.235 kvm.
  • Budget: 305 mio. kr.
  • Energikrav: BR 2020
  • Bygherre: Boligselskabet 3B
  • Bygherrerådgiver: Holteprojekt A/S
  • Arkitekt: JJW
  • Ingeniør: Holmsgaard
  • Landskab: LIW Planning
  • Totalentreprenør: NCC Energirenovering

Ikke kun ved større nybyggeri har VDC vundet indpas. Effektivt digitalt forarbejde ved større renoveringer er bestemt også anstrengelserne værd. Det mener projektdirektør John Strands, NCC Energirenovering, der i øjeblikket er ansvarlig for en stor renovering af plejecentret Hørgården på Amager med 190 boliger.

Her har entreprenøren for første gang udarbejdet en totalregistrering af de eksisterende bygninger for at kunne simulere det ombyggede center, inden renoveringen går i gang.

Vi bygger lidt til, og for ikke at øge det samlede antal kvadratmeter, har vi i stedet valgt en løsning, hvor vi rykker de nye facader godt tre meter ind i bygningen.

Projektdirektør John Strands NCC Energirenovering

– Planlægningen af opgaven er blevet langt mere effektiv, og omkostningen til opmålingen har let tjent sig hjem igen. For eksempel opdagede vi, at på forhånd angivne mål rent faktisk kunne afvige med op til fem centimeter. Det betyder meget, når man for eksempel skal installere en præfabrikeret badekabine, som så måske viser sig ikke at kunne gå ind mellem de bærende betonvægge. Forarbejdet sparer os for dyre og tidskrævende nødløsninger, siger John Strands til Dagens Byggeri.

Rykker facaden flere meter ind

Hørgården består af tre længer på hver fem etager, som er forbundet med to lave mellembygninger. Alt strippes helt ned til de bare betonvægge og -dæk og genopbygges derefter. De lave mellembygninger bygges desuden helt op i fem etager, og en lav cafebygning fjernes.

– Vi bygger lidt til, og for ikke at øge det samlede antal kvadratmeter, har vi i stedet valgt en løsning, hvor vi rykker de nye facader godt tre meter ind i bygningen. Lejlighederne bliver dermed mindre, men til gengæld giver den nye indretning langt bedre pladsudnyttelse, siger projektdirektøren.

Renoveringen af de tre længer sker enkeltvis. Det betyder, at når den første længe af færdig til august, så genhuses beboerne fra den næste længe i den færdige bygning. Og når nummer to er færdig, genhuser vi beboerne fra den tredje længe i nummer to, siger John Strands.

2020 energikrav

Hørgården er opført i årene 1971-1974, så det siger sig selv at renoveringen er omfattende.

– Dengang var der ikke mange millimeter isolering i byggeriet. Nu kommer der 400 millimeter, moderne ventilation og blandt andet masser af solceller på taget. Vi bygger efter BR 2020-energikrav. Samtidig sker der rigtig meget med indretning, lysindfald og beboerkomfort. Også de ansatte på stedet glæder sig meget til den nye indretning, fortæller projektdirektøren.

De nye facader samles på pladsen, inden de sættes på bygningen – og til sidst opsættes den grå skiferbeklædning. Renoveringsprojektet indeholder også en stor del af præfabrikation. Det gælder blandt andet badekabiner og installationsskakter.

– Ved både badekabiner og skakter har vi haft stor glæde af VDC-forarbejdet. Badekabinerne kommer helt færdige og skubbes ind i lejlighederne, hvor de derefter tilsluttes. Og det samme gælder skaktelementerne med rørføring til vand, varme, ventilation, el og gulvvarme. De sættes ind på plads, hvor der i forvejen er boret huller i betondækket, så de let kan samles og tilsluttes til etagerne over og under. Det fungerer rigtigt fint, siger han til Dagens Byggeri.

NCC Energirenovering har gennem hele perioden cirka 5 funktionærer og 40 håndværkere i gang på pladsen. NCC står selv for blandt andet beton, tømrer, el, skakte og solceller mens VVS, ventilation, gulv og malerarbejde er udlagt til underentreprenører.

Første etape afleveres til august, etape 2 i januar 2018 og etape 3 afslutter renoveringen i marts 2019.

Oprindelig blok til venstre og nyrenoveret blok til højre. Mellembygningen forhøjes fra en til fem etager. Foto: Torben Jastram.
Oprindelig blok til venstre og nyrenoveret blok til højre. Mellembygningen forhøjes fra en til fem etager. Foto: Torben Jastram.
Ifølge projektdirektør John Strands har det grundige digitale forarbejde været værdifuldt. Foto: Torben Jastram.
Ifølge projektdirektør John Strands har det grundige digitale forarbejde været værdifuldt. Foto: Torben Jastram.
Både skakten i forgrunden og badekabinen i baggrunden er præfabrikerede. Foto: Torben Jastram.
Både skakten i forgrunden og badekabinen i baggrunden er præfabrikerede. Foto: Torben Jastram.
Ved en energirenovering skal man naturligvis have solceller på toppen af skurbyen. Foto: Torben Jastram.
Ved en energirenovering skal man naturligvis have solceller på toppen af skurbyen. Foto: Torben Jastram.

Relateret indhold