Robot udfordrer murerfaget

Australsk opfinder har udviklet en murer-robot, der lægger 1000 sten i timen.
Murerfaget er ikke længere forbeholdt manuel arbejdskraft. Foto: Colourbox.
Murerfaget er ikke længere forbeholdt manuel arbejdskraft. Foto: Colourbox.

1000 sten i timen – og så behøver den ikke holde frokostpause. Teknologien udvikler sig hele tiden, og nu er det murerfaget, der står for skud. Her er man begyndt at udvikle robotter, der kan overtage arbejdet med at mure husene op.

Et eksempel er robotten Hadrian, som er udviklet af australieren Mark Pivac. Hadrian kan lægge 1000 sten i timen, og med det tempo kan den egenhændigt mure et hus op på to dage. Opfinderen mener i øvrigt, at robotten kan producere omkring 150 huse om året.

Mennesker har bygget med mursten i omkring 6000 år, og siden den industrielle revolution har man forsøgt at automatisere processen.

Mark Pivac Australsk opfinder

Der er også lavet en YouTube-beskrivelse af robotten, som meget symbolsk er indtalt af en robot.

Selve processen foregår på den måde, at man kan lægge en model af husets design ind i robottens software, og så kan den selv regne ud, hvor og hvordan stenene skal lægges. Den har en arm på godt otte meters længde, som både lægger mørtel og mursten, så den har fra samme position en stor arbejdsradius.

Mangel på arbejdskraft

Nu kan det godt være, at mange murersvende sidder derude og frygter den nye konkurrence, men Mark Pivac fortæller til den australske avis PerthNow, har han blot udviklet Hadrian for at imødekomme en stigende efterspørgsel på arbejdskraft i faget.

– Mennesker har bygget med mursten i omkring 6000 år, og siden den industrielle revolution har man forsøgt at automatisere processen, fortæller han til PerthNow. Og nu er det altså lykkes med hans robot.

Næste skridt for Mark Pivac er at gøre en forretning ud af at producere robotten – først i Australien, men sidenhen også globalt.

Relateret indhold