Historisk byggeri nomineret til Energi- og miljøprisen

Prisen uddeles hvert år til en person, virksomhed eller organisation, der har gjort en inspirerende indsats for ansvarlig energianvendelse. Prisen uddeles på Energiforum 8.-9. marts i Nyborg.
Brødremenigheden i Christiansfelds smukke gamle huse har de seneste 10 år været gennem en omfattende renovering og restaurering. Foto: Energiforum.
Brødremenigheden i Christiansfelds smukke gamle huse har de seneste 10 år været gennem en omfattende renovering og restaurering. Foto: Energiforum.

Brødremenigheden i Christiansfelds smukke gamle huse har de seneste 10 år været gennem en omfattende renovering og restaurering. Arbejdet har medført store energibesparelser og forbedringer af indeklimaet, hvilket indstiller arbejdet til Energiforum Danmarks Energi- og miljøpris.

I en pressemeddelelse fra Energiforum Danmark fremgår det, at man har eksperimenteret med hvor langt man kunne komme ned i energiforbrug med fokus på tæthed. Med isolering i vandrette flader er der opnået energibesparelser på op til 35 procent.

Fredet bygninger

Energibesparelser har ikke været hovedfokus hos Brødremenighedens renoveringsprojekt. Energibesparende tiltag har derimod været en integreret del af byggeprojektet, som omhandler renovering, restaurering, bygningsbevaring og modernisering.

Projektet er derfor særlig bemærkelsesværdigt og i høj grad nomineret, da vi ser en indsats, som balancerer mellem de fredede bygningers historiske værdi og behovet for bygninger til moderne livsførelse samt et energiforbrug, der er til at betale. Dette vækker i høj grad begejstring hos Karen Marie Pagh-Nielsen, Næstformand i Energiforum Danmarks.

– Rigtig mange opgiver på forhånd at tænke på energibesparelser, når de arbejder med fredet eller bevaringsværdigt byggeri, men eksemplerne fra Christiansfeld viser, at der er mange gode løsninger, der kan bruges. Selvom man ikke kan isolere facaden og komme ned på lavenergi-niveau, så er der meget at hente både til gavn for klimaet og bygningerne. Som klima-ansvarlig i Helsingør Kommune, hvor der også er meget smukt bevaringsværdigt byggeri, er det inspirerende at se, hvor langt man faktisk kan komme, siger hun.

Tre nominerede

De tre nominerede til Energi- og miljøprisen er nu offentliggjort. Foruden Brødemenigheden i Christiansfeld er Espergærde Gymnasium og HF nomineret for deres omfattende og helhedsorienteret tilgang til klima og energi, samt Bygningsstyrelsen for udviklingen af performancetest, der sætter fokus på kvaliteten af byggeleverancen.

For deltagelse i prisoverrækkelsen kontakt da Dorte N. Larsen fra Energiforum Danmark, e-mail: [email protected].

Relateret indhold