HHM skærer to måneder af tidsplan

Entreprenørvirksomheden HHM har skåret to måneder af projekt i Carlsberg Byen med lokationsbaseret planlægning.
Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Lokationsbaseret planlægning med cyclogrammer vinder mere og mere frem i byggebranchen, til fordel for de traditionelle Gantt tidsplaner, og med god grund. Entreprenørvirksomheden HHM har netop skåret to måneder af deres 1. etape, Rahbek Hus, på byggefelt 16 i Carlsberg Byen, fordi de brugte lokationsbaseret planlægning. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Detaljeret planlægning

Teknologien gør det, ifølge virksomheden, muligt at planlægge byggeprocessen mere detaljeret og viser, foruden tidsperioden, også, hvilke lokationer byggeriet finder sted på. Projektchef hos HHM Thomas Høyer Andersen har gode erfaringer med programmet Vico Schedule Planner, som virksomheden bruger til den lokationsbaserede planlægning.

Han har anvendt programmet siden 2006. I sit arbejde i HHM bruger han både programmet til den langsigtede planlægning og i dagligdagen. Han kan derfor se syv uger frem på et projekt, men han kan også overskue hver enkel dag i detaljer, se hvilke konsekvenser uforudsete hændelser har og rette tidsplanen til.

– Vico Schedule Planner synliggør, om der er spildtid og konflikter imellem håndværker og underentreprenører, og som projektchef kan jeg handle derefter. Jeg kan for eksempel forudse præcis hvor og hvornår, flere håndværkere/fag konflikter ved at være på samme lokation, på samme tidspunkt. Det giver mig mulighed for at rette op i tide, siger han og fortsætter:

– Håndværkerne tager godt imod cyclogrammerne, for de skal bare vide, hvilken farve der repræsenterer deres fag, og så kan de nemt aflæse skemaet. Udfordringen kommer højere oppe i hierarkiet, men jeg tror så meget på Schedule Planner, at jeg starter hvert projekt ud med en introduktion til programmet, et lille minikursus, så alle kan følge med i planen og forstår principperne. Det fungerer godt.

To måneder før tid

I Carlsberg Byen har Thomas Høyer Andersen netop afleveret Rahbek Hus, en etageejendom med 37 lejligheder, to måneder før tid uden at arbejde over eller hente ekstra bemanding ind.

– Havde jeg lavet min tidsplan i Gantt, ville den have fyldt fire A0 sider for overhovedet at være læselig, men fordi jeg bruger Schedule Planner, kan jeg samle det hele på én A3 side. Med Schedule Planner får jeg det overblik, jeg har brug for, og det har været afgørende for Rahbek Hus’ tidlige færdiggørelse, siger han.

Mikset af tid og lokation gør, at processen, ifølge ham, bliver optimeret, og overblikket bliver større. Programmet kommer specielt til sin ret ved projekter med mange gentagelser, fordi man kan duplikere processerne. Thomas Høyer Andersen har tidligere været ude for, at et byggeprojekt af lejligheder lå ubemandet hen i 8 uger, fordi man ikke havde overblik over både tid og lokation. Da arbejdet blev genoptaget, var der for mange mennesker et sted, og de forsinkede hinanden, fordi de ikke havde ordentlig ro, plads og tid til deres arbejde. Det var aldrig sket med lokationsbaseret planlægning.

HHM har yderligere to etaper at bygge, før deres arbejde på byggefelt 16 står færdigt i Carlsberg Byen, og også til disse skal lokationsbaseret planlægning være fundamentet for arbejdet.

Relateret indhold