Henning Larsen har tegnet et nyt vartegn til den færøske hovedstad

Arkitektfirmaet Henning Larsen er nu cirka halvvejs med masterplanen for Klaksvík City Center. Seneste skud på stammen er et nyt vartegn, der fejrer den færøske sportsarv - et nyt domicil til Klaksvík Roklub.
Det nye domicil for Klaksvík Roklub er tæt forbundet med byen og indgår som en helt naturlig del af byrummet, hvor alle er velkomne. Fotograf: Nic Lehoux

Beliggende i en malerisk fjord, der beskytter mod Atlanterhavets barske vinde og giver udsigt til naboøerne, er Klaksvík med sine 5.000 indbyggere den næststørste by på Færøerne med indbyggere. Gennem det seneste årti er denne fiskerihovedstad begyndt på en rejse for at revitalisere sig selv.

Arkitektfirmaet Henning Larsen har ledet designet af den dynamiske byplan, der tillader plads til tilpasning over tid, og de første bygninger blev færdige i 2018. Kernen i planen centrerer sig om mennesker, prioriterer fodgængeradgang og integrerer livlige destinationer såsom en skøjtebane for børn samt ikke mindst roklubben.

Vores designtilgang var dybt forankret i Klaksvíks landskab og kultur. Det skrånende grønne tag og træfacaden hylder den omgivende naturlige skønhed, samtidig med at det refererer til den traditionelle færøske arkitektur, siger Ósbjørn Jacobsen fra Henning Larsen. Fotograf: Nic Lehoux

Dybt forankret i landskab og kultur

Klaksvík Roklub er et vigtigt bidrag til byens fornyede identitet. Roning er Færøernes nationalsport og udgør derfor en betydelig del af den færøske kultur, hvor atleter dedikerer betydelig tid og indsats til træning året rundt og konkurrencer mod nabobyer. Håndværket og brugen af de traditionelle færøske træbåde har eksisteret i århundreder og har følelsesmæssig samt historisk betydning. Traditionelt er de lavet med en enkelt økse, og med rødder tilbage til vikingetiden, er disse både inkluderet på UNESCO’s liste over kulturarv for menneskeheden.

Vores designproces har været dybt forankret i Klaksvíks landskab og kultur. Det skrånende grønne tag og træfacaden hylder den omgivende naturlige skønhed, samtidig med at det refererer til den traditionelle færøske arkitektur; en harmonisk dialog mellem det byggede miljø og fjordlandskabet.

Ósbjørn Jacobsen, Design Director for Henning Larsen aktiviteter på Færøerne.
Et smukt syn når man kigger ind i bygningen med portene åbne og samtidig retter blikket videre ind mod byen. Fotograf: Nic Lehoux

Her er besøgende meget velkomne

Klubhuset er designet med en forpligtelse til funktionalitet og nydelse. Den 620 kvm. store struktur har en træfacade, der spejler skønheden i det tilstødende landskab og ærer det traditionelle færøske design. Når bådene skal søsættes, åbner store døre fra bådopbevaringsområdet ud til trædækket og vandet, hvilket letter arbejdet, når bådene skal i vandet.

Det åbne træinteriør giver ikke kun rigelig plads til træningssessioner, men er også et indbydende sted for fælles kaffepauser eller et øjebliks afslapning. Store vinduer og et loftsområde tilbyder besøgende en imponerende og naturskøn udsigt samt rigeligt med naturligt lys, uanset om man er engageret i en træning eller blot passerer igennem bygningen.

Indendørs er der så at sige højt til loftet, og huset rummer desuden plads til masser af træningsaktivitet. Fotograf: Nic Lehoux

Et nyt samlingssted for alle i byen

Klubhuset fungerer nemlig også som et offentligt sted, der er vært for en række arrangementer og udstillinger samt markerer sig som en bemærkelsesværdig turistattraktion, der stolt fremviser det traditionelle færøske bådehåndværk. I de varme måneder er der masser af plads til at samles udenfor, hvilket skaber et livligt hjørne i byen, som desuden er udstyret med en café.

– Vi ønskede at skabe et rum, der er mere end blot simpel bådopbevaring. De store døre, der åbner ud til trædækket, og det åbne træinteriør blev designet til at forbedre den fælles brug af rummet, uddyber Ósbjørn Jacobsen. Masterplanen for Klaksvík City Center er nu cirka halvt færdig. Henning Larsens bylayout er designet til at være dynamisk og tillade tilpasning over tid. Således kan nævnes, at byens tidligere posthus nu er købt af kommunen og omdannet til kulturhus.

Om Klaksvik Roklub

  • Projekt: Idrætsklubhus
  • Placering: Klaksvik, Færøerne
  • Byggeår: 2023
  • Størrelse: 620 kvm
  • Kunde: Klaksvíkar Kommuna
  • Arkitekt: Henning Larsen

Relateret indhold