30 års engagement i bæredygtigt byggeri og rummeligt samfundsfællesskab kan være lige så prisværdigt som udviklingen af nyskabende metoder eller materialer i byggesektoren.
Det står klart, efter Erling Deigaard, medgrundlægger af og mangeårig beboer i den bæredygtige landsby Andelssamfundet i Hjortshøj, er blevet hædret med Det Bæredygtige Elements personpris. Prisen uddeles af den bæredygtige byggeevent Building Green og Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri, InnoByg.
Det Bæredygtige Element hædrer virksomheder, ildsjæle, produkter eller projekter, som fortjener anerkendelse, fordi de har medvirket til at fremme bæredygtighed i byggeriet, inspireret branchen og været et eksempel til efterfølgelse. Det er tredje gang, en af byggeriets mest eftertragtede priser bliver uddelt, men første gang at en person også hædres.
Eksempel til efterfølgelse
Og Erling Deigaard har i høj grad været et eksempel til efterfølgelse. Det mener Anne Dalsgaard, formand for Andelssamfundet i Hjortshøj, der har indstillet prismodtageren.
– Erling er inkarnationen af det, Andelssamfundet Hjortshøj gerne vil. Han er konstruktiv og har et stort hjerte for inklusion og plads til alle. Samtidig har han haft vedholdenhed til at bevare sit enorme engagement gennem alle årene, siger Anne Dalsgaard.
Allerede i 1986 var Erling Deigaard med til at starte den studiekreds, der kom til at udviklede sig til andelssamfundet nord for Aarhus. I 1991 kunne han som en af de første beboere flytte ind i sit selvbyggede hus opført i klinet ler efter gammelt fransk forbillede, isoleret med papir og med træbeklædning som klimaskærm. I dag har den nu 65-årige bæredygtighedsforkæmper også sit arbejde i bebyggelsen med omkring 300 beboere.
Ny kreds af brugere
Hos InnoByg glæder netværksleder og formand for Det Bæredygtige Elements fagjury, Kasper Lynge Jensen, sig over, at prisen nu også er nået ind i kredsen af brugere af grønt og bæredygtigt byggeri.
– Andelssamfundet i Hjortshøj repræsenterer mange sider af bæredygtighed, ikke kun de byggemæssige. Det er mere end bare en samling mennesker, men et rigtigt samfund, hvor der foregår noget mellem husene. Hvis flere levede på den måde, gik vi helt sikkert en mere bæredygtig fremtid i møde, siger Kasper Lynge Jensen.
Årets modtager af Det Bæredygtige Element inden for produkter er det intelligente energivindue Ventilationsvinduet. Her har fagjuryen ifølge Kasper Lynge Jensen hæftet sig ved, at vinduet, der sparer energi ved at forvarme frisk udeluft, inden den lukkes ind i huset, kombinerer flere funktioner.
– Det er svært at vælge mellem gode nomineringer, som kan være svære at sammenligne, men Ventilationsvinduet er innovativt, fordi det er andet og mere end et vindue. Det bidrager til et lavere energiforbrug og et bedre indeklima uden at kræve en hel masse af brugeren, siger Kasper Lynge Jensen.
Ventilationsvinduet vinder Det Bæredygtige Element i produktkategorien foran den vandgennemtrængelige asfaltbelægning NCC PermaVej, halmbyggeelementet EcoCocon, facadebeklædningssystemet Climate Cover og akustikloftspladen Troldtekt.
I personkategorien har Erling Deigaard været oppe imod Lars Jørgensen, direktør i det bæredygtige byggefirma Egen Vinding & Datter. Jesper Rasmussen, byggeudviklingschef i boligadministrationsselskabet BO-VEST. Frederik Noltenius Busck, partner i modulbyggevirksomheden CPH Containers og Stig L. Anderson, kreativ direktør i arkitektvirksomheden SLA.