Skandinaviens største grønne tag ligger i Ringsted

Logistikvirksomheden DSV's nye, 45.000 kvm store logistikcenter står nu færdigt i Ringsted - med Skandinaviens største sedumtag.
Uden grønt tag var det befæstede areal 89 %, men sedumtagets evne til at tilbageholde vandet gør, at det i stedet kunne beregnes til 60 % og dermed overholde lokalplanen. Foto: Dragør Luftfoto
Uden grønt tag var det befæstede areal 89 %, men sedumtagets evne til at tilbageholde vandet gør, at det i stedet kunne beregnes til 60 % og dermed overholde lokalplanen. Foto: Dragør Luftfoto

DSV Ringsted

  • Adresse: Østre Ringvej
  • Supplerende adresse: Afkørsel 35 på E20
  • Byggestart: Januar 2023
  • Afsluttet: December 2023
  • Anslået budget: 300 mio. kr.
  • Omfang: Logistikhus til Fast Moving Consumer Goods (FMCG), 40.000 kvm, op til 15 meter, 1 etage.
  • Bygherre: DSV
  • Bygherrerådgiver: AK 83 Arkitekter
  • Totalentreprenør og arkitekt: DS Flexhal
  • Ingeniør: D.A.I. og Vognsen Rådgivende Ingeniører
  • Bæredygtighed: DGNB-certificeret
  • Kilde: SMART/Byggefakta

45.000 kvm er ingenting i forhold til det 300.000 kvm logistikcenter, som DSV pt. bygger i Lund ved Horsens. Alligevel slår det nye center i Ringsted ikke mindre end en skandinavisk rekord med det 23.688 kvm store sedumtag, der bl.a. skal sørge for at tilbageholde de stigende mængder regnvand og øge biodiversiteten i området.

Det grønne areal svarer til ca. 169 gennemsnitlige parcelhuse eller to hektar.

DS Flexhal har været totalentreprenør på byggeriet, taget er udlagt af underentreprenøren Phønix Tag Aarhus, mens sedumtaget er leveret i bakker af Nature Impact.

I alt udgøres Skandinaviens største grønne tag på DSV's nye logistikcenter i Ringsted af 112.264 sedumbakker. Foto: Nature Impact.
I alt udgøres Skandinaviens største grønne tag på DSV’s nye logistikcenter i Ringsted af 112.264 sedumbakker. Foto: Nature Impact.

Sedumbakkerne optager 50 % af den årlige nedbør og op til 90 % om sommeren. Derudover forsinker de regnvandets vej til kloakken

– Det giver ingen mening at risikere kloakoversvømmelser, når vi kan undgå det, og her kan sedumtage være en af løsningerne. Som på dette projekt kan det også være med til at realisere et projekt, som det er tiltænkt, ved at inddrage et grønt tag som en del af LAR-løsningen, siger ejer og CEO i Nature Impact, Carl Johan Larsen.

Fladt terræn med dårlig nedsivning

Sedumtag var ikke den første LAR-løsning, der var indtænkt i projektet, men den oprindelige LAR-løsning, der lå til grund for byggeriet, fungerede ikke i forhold til byggeriets størrelse. Derfor måtte der tænkes i nye baner.

Læs også: Top10: Entreprenører med største bygge- og anlægsprojekter i 2023

– Området er fladt og har ikke særlig god nedsivning. Derfor har vi bl.a. valgt at lægge sedumtag på hallen, der kan tilbageholde regnvandet. Det gør at det befæstede areal kan beregnes til 60 % i stedet for 89 % og overholder de gældende krav i lokalplanen, Nu er vi i mål med projektet og vi er stolte af at kunne bidrage til at realiserer DSV’s vision ved hjælp af banebrydende og bæredygtige byggeløsninger, siger projektleder hos DS Flexhal, Christian Møller.

Relateret indhold