Sådan kommer JDH-Bygs 4 til 1 planet-boliger til at se ud

JDH-Bygs 540 kvm store, overvejende biogene byggeri, der skal opføres i Fælledby, får vægge af halm, der pudses indvendigt med ler. Det giver godt ifht. et sundt indeklima og bygningens LCA.
De tre bygninger på tilsammen 540 kvm, som JDH-Byg skal bygge i forbindelse med konceptet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet i Fælledby, skal opnå en udledning på maksimalt 2,5 kg CO2-ækv./m2/år. Visualisering: JDH-Byg
De tre bygninger på tilsammen 540 kvm, som JDH-Byg skal bygge i forbindelse med konceptet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet i Fælledby, skal opnå en udledning på maksimalt 2,5 kg CO2-ækv./m2/år. Visualisering: JDH-Byg

Entreprenøren JDH-Byg fra Aarhus blev i sommeren 2023 – sammen med tre andre bygherrer – udvalgt til at opføre enfamiliehuse med et klimaaftryk på 2,5 kg CO2-ækv./m2/år, hvilket er en fjerdedel af den gennemsnitlige klimabelastning ved nybyggeri i Danmark i dag.

Projektet går under navnet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet, som Realdania og Villum Fonden står bag.

– Det kræver noget særligt at bygge med et markant lavere klimaaftryk. Vi kan ikke gøre, som vi plejer. Vi forsøger i Boligbyggeri fra 4 til 1 planet at samle aktører i branchen til at opføre enfamiliehuse, rækkehuse og etagebyggeri, der både er bygget med et lavt klimaftryk, og som samtidig er sunde boliger, der kan udgøre en attraktiv ramme for menneskers hverdag. Og som indeholder idéer og løsninger, der forhåbentlig kan inspirere andre, der er interesseret i at bygge eller bo mere bæredygtigt, sagde Stig Hessellund, projektchef i Realdania, da Boligbyggeri fra 4 til 1 planet blev præsenteret.

Nu er der kommet visualiseringer af det 540 kvm store, overvejende biogene byggeri i tre etager, som JDH-Byg vil opføre i Fælledby ved Amager Fælled i København, hvor en helt ny bydel i de kommende år kommer til at skyde op.

I 2031 forventes også en skole at stå færdig i bydelen, viser et opslag i SMART, Byggefaktas omfattende database over bygge- og anlægsprojekter i Danmark.

Særlige krav til fundamenter og terrændæk

Boligprojektet opføres med helvægge af halmelementer fra EcoCocon Danmark og træfiberelementer fra Roust Element, der skal ligge til grund for byggeriet. Udvendigt skal byggeriet beklædes med træ, og indvendigt skal det pudses med ler til fordel for bygningens LCA såvel som et sundt indeklima.

Projektet bygges ovenpå en gammel losseplads, hvilket udløser nogle særlig krav til fundamenter og terrændæk. JDH-Byg har dog en næsten 100 % biogen konstruktion derfra og opefter, oplyser arkitekt og ejerleder Samuel Mydland på LinkedIn.

Her skriver han også, at virksomheden arbejder på – og er ikke særlig langt fra – en udledning på 2,5 kg i et ecomodul i 4 til 1 planet-initiativet. Dette skal bl.a. opnås ved at simplificere bygningsdele, optimere driftsfasen og bygge med biogene materialer.

JDH-Byg har udviklet konceptet 'Ecomodul360' lagrer mere CO2 end det udleder. Det færdigbyggede hus blev bygget i 2022 på virksomhedens egen matrikel. Arkivfoto: Billedstøj
JDH-Byg har udviklet konceptet ‘Ecomodul360’ lagrer mere CO2 end det udleder. Det færdigbyggede hus blev bygget i 2022 på virksomhedens egen matrikel. Arkivfoto: Billedstøj

Lagrer mere CO2, end det udleder

JDH-Byg har længe arbejdet intensivt med absolut bæredygtighed i byggeriet og er bl.a. kommet i mål med det færdigbyggede koncept ‘Ecomodul360’, som lagrer mere CO2 end det udleder. Bygningen er designet for adskillelse af primært biobaserede byggematerialer. Det træ, der er anvendt på facaden, er genanvendt.

Følg nogle af de 4 til 1 planet-projekter, der allerede er i gang, her.

Relateret indhold