Regenerativt byggeri får ny netværksplatform at stå på

Et nyt erhvervsforskernetværk skal fyre op under den fælles udvikling af regenerativt byggeri i Danmark. Forskningsprojekterne kan f.eks. give et nyt blik på fremtidens boformer.
Den danske tegnestue Tredje Natur har planer om at skabe en regenerativ bydel i norske Bergen. Nu skal et nyt netværk af virksomheder og forskningsinstitutioner udvikle viden og nye løsninger inden for det regenerative byggeri i Danmark. Visualisering: Tredje Natur
Den danske tegnestue Tredje Natur har planer om at skabe en regenerativ bydel i norske Bergen. Nu skal et nyt netværk af virksomheder og forskningsinstitutioner udvikle viden og nye løsninger inden for det regenerative byggeri i Danmark. Visualisering: Tredje Natur

Hvad er regenerativt byggeri?

  • – Regenerativt byggeri sigter efter, at byggerier og de miljøer, de indgår i, ikke blot er bæredygtige, men kan bidrage til regeneration ved at genoprette og bidrage positivt til det omkringliggende økosystem.
  • – Regenerativt byggeri handler derfor om at bygge på en måde, der giver positivt tilbage.
  • – Bygninger skal altså ikke blot være bæredygtige i klassisk forstand. De skal bidrage aktivt til at genoprette omkringliggende økosystemer.
  • – I den ligning skal både klima, miljø, natur, økonomi og menneskelig trivsel tænkes ind.
  • – Definitionen på det regenerative byggeri er stadig under udvikling.
  • Kilde: Realdania

‘Bæredygtig’ er blevet et farligt ord at bruge, hvis man som bygherre, entreprenør, byggematerialeproducent m.v. ikke har en LCA-analyse, som dokumenterer, at produktet eller byggeriet under hele sin livscyklus belaster miljøet væsentligt mindre end øvrige produkter i samme produktkategori.

Kalder man sit byggeri bæredygtigt, miljørigtigt el.lign., uden at kunne dokumentere det med en LCA-analyse, kan man risikere politianmeldelse, bøde og/eller gevaldige ridser i omdømmet.

Regenerativt byggeri derimod handler om at bygge på en måde, der giver positivt tilbage. Bygninger skal altså ikke blot være bæredygtige i klassisk forstand. De skal bidrage aktivt til at genoprette omkringliggende økosystemer. Og i den ligning skal både klima, miljø, natur, økonomi og menneskelig trivsel tænkes ind.

Læs også: Nyt fyrtårn for regenerativt byggeri vil provokere de gængse dogmer

Nu lancerer Innovationsfonden og Realdania så et nyt erhvervsforskernetværk, der vil have fokus på netop det regenerative byggeri. Med regenerativt byggeri tænker man længere end reduktion af negativ påvirkning af klima og miljø. Det handler også om at bygge på måder, der genopretter økosystemer og bidrager positivt til klimamæssig og menneskelig trivsel.

Da det regenerative byggeri i praksis endnu er forholdsvist uprøvet, skal de deltagende virksomheder, offentlige organisationer og forskningsinstitutioner i netværket derfor bane vejen for udvikling af nye løsninger og ikke mindst danne det forretningsmæssige grundlag for udbredelse af regenerativt byggeri i Danmark.

Et godt eksempel på et regenerativt projekt er nedrivningen af Nauticon-bygningen i København, hvor ressourcerne skal kortlægges, så store dele af materialerne genanvendes eller upcycles i andre af bygherren Danica Ejendommes projekter. Arkivfoto
Et godt eksempel på et regenerativt projekt er nedrivningen af Nauticon-bygningen i København, hvor ressourcerne skal kortlægges, så store dele af materialerne genanvendes eller upcycles i andre af bygherren Danica Ejendommes projekter. Arkivfoto

Forskningsprojekterne kan, udover materialeudvikling, for eksempel omhandle en ny systemtænkning og værdikædeinnovation eller et nyt blik på fremtidens boformer og fællesskaber.

Ole Sinkjær, vicedirektør i Innovationsfonden, siger:

– Dette initiativ er med til at understøtte den vigtige dagsorden at udvikle et bæredygtigt og holistisk byggeri. Innovationsfonden har til opgave at udvikle fremtidens talenter, og vi håber, at dette samarbejde samtidig er med til at give forskerne forbedrede muligheder for at bygge bro mellem universiteter og virksomheder.

Læs også: Rekordmange på Building Green: “Teknologi kan ikke redde verden alene”

Ny kommerciel forskningsbaseret innovation

Forskernetværket skal baseres på 10-15 erhvervsforskningsprojekter blandt virksomheder og forskningsinstitutioner, der over en treårig periode skal skabe ny kommerciel forskningsbaseret innovation. Alle forskningsprojekterne i netværket vil samarbejde, så den nye viden og løsninger skabes på tværs af både sektorer og fagdiscipliner.

– Det er nødvendige betingelser for at fremme øget udvikling og flere partnerskaber inden for et område, der stadig er i sin spæde begyndelse, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Udvikles i samspil med hinanden

Det særlige ved det nye netværk er, at projekterne igangsættes på samme tidspunkt, og at projekterne vil blive udviklet i samspil med hinanden.

Læs også: Arkitekt: Fuglekranier fører til 65 pct. mindre brug af stål

For at give flest muligt chancen for at være med i forskernetværket, er det både muligt at ansøge om en Erhvervs-ph.d. og Erhvervs-postdoc, ligesom både private virksomheder og offentlige organisationer kan søge. Der er ansøgningsfrist to gange i 2024 – til april og til september.

Det nye netværk bygger oven på den viden og de erfaringer, der er blevet skabt gennem det netop afsluttede forskernetværk Circular Built Environment Network om cirkulær økonomi i byggeriet, som også blev sat i søen af Innovationsfonden og Realdania.

Her har blandt andre arkitektvirksomheden Aart undersøgt, hvordan arkitekturen kan bidrage til at styrke bygningers sociale livscyklus gennem et øget fokus på social værdiskabelse og brugernes trivsel.

Læs den nyligt lancerede publikation fra Circular Built Environment Network her.

Relateret indhold