Stjernearkitekter konkurrerer om at tegne eventyrhus

BIG og Snøhetta er blandt de fem firmaer, der kan komme i betragtning til opgaven med at formgive og bygge H.C. Andersens Eventyrhus i Odense.
H.C. Andersens Hus i Odense skal omdannes til en ny attraktion, der tager udgangspunkt i forfatterens eventyrunivers. Foto: Colourbox.
H.C. Andersens Hus i Odense skal omdannes til en ny attraktion, der tager udgangspunkt i forfatterens eventyrunivers. Foto: Colourbox.

De fem firmaer i konkurrencen

  • BIG Arkitekter med Moe Ingeniører og SLA Landskab
  • Kengo Kuma Architects med Cornelius+Vöge Arkitekter, Eduard Troelsgård Ingeniører og MASU Landskab
  • Entasis Arkitekter med Charlotte Skibsted landskab, Henrik Larsen Ingeniører og Anders Christensen Ingeniører
  • Barozzi Veiga Architects sammen med GWITT Arkitekt og Rambøll Ingeniører
  • Snøhetta Arkitekter med Holscher Norberg Arkitekter og COWI Ingeniører

Ud af et meget stærkt felt af forhåndsinteresserede er fem arkitektfirmaer blevet udvalgt af Odense Kommune, der samarbejder med A.P. Møller Fonden om arkitektkonkurrencens afholdelse, til at komme i betragtning til opgaven om at tegne et kommende H.C. Andersen-eventyrhus.

Store navne som BIG og Snøhetta er at finde blandt de udvalgte tegnestuer, og det høje niveau blandt de udvalgte deltagere glæder Odenses borgmester Anker Boye (S), der håber at få et spektakulært og unikt vinderforslag, der efterfølgende kan finde finansiering blandt fonde.

Det er af meget stor værdi for Odense, at vi nu er kommet et skridt nærmere H.C. Andersens Eventyrhus på en helt central plads i byen.

Anker Boye Borgmester i Odense Kommune

Vigtigt for Odense

– Det er af meget stor værdi for Odense, at vi nu er kommet et skridt nærmere H.C. Andersens Eventyrhus på en helt central plads i byen. Eventyrhuset vil opfylde et stort ønske fra turister og indbyggere i Odense om et sted, hvor H.C. Andersens univers kan opleves på en helt ny og fantastisk måde. H.C. Andersens Eventyrhus vil med sin placering også blive en central del af den transformation, som Odense er midt i og binde Odenses fortid og fremtid sammen.

Kengo Kuma Architects, Entasis Arkitekter og Barozzi Veiga Architects er de øvrige deltagere i konkurrencen, og de fem firmaer har et projektområde på ca. 9.000 kvm i centrum af Odense at gøre godt med, når de konkurrerer om at omdanne det nuværende H.C. Andersens Hus og Børnekulturhuset Fyrtøjet til en ny samlet attraktion med udgangspunkt i forfatterens eventyrunivers og med en tilhørende magisk have.

Projektet strækker sig fra det nuværende H.C. Andersens Hus, Børnekulturhuset Fyrtøjet og Lotzes Have ud over Thomas B. Thriges Gade og indgår derved også som en væsentlig del af den store forandring af Odense centrum. Selve bygningen får et samlet areal på op mod 6.000 kvm, hvoraf en stor del forventes etableret under jorden.

Mangler finansiering

Arkitektkonkurrencen er endnu et skridt i retning af realisering af projektet, men finansieringen er dog ikke på plads endnu.

– Der er ingen tvivl om, at et eventuelt kommende H.C. Andersens Eventyrhus vil være en stor gevinst for byens borgere og erhvervsdrivende samt gøre Odense endnu mere attraktiv for turister. Vi har hidtil fokuseret meget på at formidle personen H.C. Andersen. Nu rettes fokus i højere grad mod hans fantastiske eventyr og de figurer, der optræder her. Det er en rigtig god ide, som jeg efterfølgende håber, at vi kan få eksterne fonde til at støtte massivt op omkring, siger by- og kulturrådmand i Odense Kommune, Jane Jegind (V).

Forud for arkitektkonkurrencen har Odense Kommune været igennem et længere forløb for at sikre det helt rigtige projekt. I 2014 afsluttedes en idékonkurrence, der skulle danne inspiration til det videre forløb. Her gav 475 deltagere fra 57 lande hver deres bud på, hvordan H.C. Andersens Eventyrhus kunne se ud.

Arkitektkonkurrencen, som nu er igangsat, har således idékonkurrencens inspiration som bagtæppe.

Konkurrencen forventes afsluttet i april 2016.

Relateret indhold