Tidligere på året vandt LIW Planning og Force4 Architects arkitektkonkurrencen om Vestre Fjordpark, og nu er også totalrådgiveren fundet. Valget er faldet på Orbicon, rådgivende ingeniører inden for miljø, byggeri og forsyning, der har adresse i Ballerup.
Området, hvor parken skal etableres, var indtil for nylig reserveret til en tredje Limfjordsforbindelse. Men efter reservationen blev ophævet, besluttede kommunen, at der var brug for en park, som skal danne rammen om et fornyet friluftsbad med grønne områder, et maritimt center for lokale foreninger samt natur- og kulturformidling.
Parkens struktur
Parken kommer blandt andet til at indeholde ‘Strandengen’, et stort, fleksibelt landskabsrum, der med forskellig vegetation forener dyreliv, plads til solbadning og hygge samt aktivitetsmuligheder. I ‘Tangen’ vil størstedelen af det nye bygningskompleks samt en offentlig promenade blive placeret. ‘Tangen’ skal danne overgang mellem lagunen og Limfjorden og skabe adgang til vandet på begge sider.
Fjordparken kommer også til at rumme ‘Skoven’, der med et beplantningsbælte skal danne overgange mellem byen og kystlandskabet, og endelig er der ‘Lagunen’ (selve friluftsbadet), der med dens stillestående vand forener uorganiseret leg og foreningernes organiserede aktiviteter.
En usleben diamant
Det nye område skal huse mange organiserede fritidsaktiviteter, men det skal også være et sted, hvor familien kan bade, spise picnic og nyde naturen, og man skal både kunne opleve og udfolde sig, fortæller projektleder Anders Toft Hougaard fra Aalborg Kommune.
– Området er i dag en usleben diamant. Det har stort potentiale, som langt fra er udnyttet. Det gamle friluftsbad fra omkring Anden Verdenskrig trænger i den grad til en renovering, og derudover er forholdene for foreningerne i området ikke optimale, siger han og fortsætter:
– Vi så de store muligheder som området har, og nu skal vi endelig til at planlægge og projektere Vestre Fjordpark og finde dets endelige form.
Skal stå færdig i 2017
Nu er det Orbicons job at realisere byggeriet. Det skal de gøre i et team med Adept Arkitekter, GHB Landskabsarkitekter og Rekommanderet, som vil stå for brugerinddragelsen.
Der bliver lagt meget vægt på at få brugerne og borgerne med i processen, og der afvikles flere workshops/borgermøder i august/september. Noget andet, der bliver lagt vægt på, er bæredygtige løsninger, oplyser projektchef Helle Riis fra Orbicon.
Det er planen, at hele anlægget skal stå færdig til DGI-stævne landsstævne i 2017, hvor Aalborg er vært. I slutningen af foråret 2015 er der udbud til entreprenører. Anlægsudgifterne beløber sig til over 50 millioner kroner.