Om projektet
- Bygherre: Skanderborg Kommune
- År: 2020-2021
- Areal: 2.000 m2
- Arkitekt: GinnerupArkitekter – projekterende arkitekt samt interiørdesigner
- Landskab: Gustin Landskab
- Ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører
- Totalentreprenør: Torntoft & Mortensen
- Bygherrerådgiver: GPP Arkitekter
Lige op af fredskoven Dyrehaven i Skanderborg har GinnerupArkitekter tegnet et børnehus, der fra starten er designet på skovens præmisser.
Således opstår der små lommer i husets mange indhak, hvor naturen trækkes tæt på, og samtidig inddeler det bygningen i mindre huse og etablerer egne indgange til gavn for husets forskellige børnegrupper. Opdelingen i mindre huse understøttes samtidig i de forskellige bygningshøjder, hvor tagene udføres med sedum, og hvor der på dele af bygningen er etableret solceller.
Facaderne er beklædte med en Svanemærket og PEFC-certificeret træbeklædning, der i sit materiale og med sine varierende dybder og afstande opleves som en fortolkning af træernes himmelstræbende bevægelser.
Det flimrende lys
Store vinduespartier og karnapper, hvor man kan sidde, giver kig ud i det grønne, mens højtsiddende vinduer sikrer udsyn til himlen. Derudover udgør ovenlys det flimrende lys, der som i skoven kan kaste solstråler og dagslys direkte ind i børnehuset.
Også i gulvet tages inspiration i det flimrende lys, som opleves på ture i skoven. Der er valgt en blød linoleumskvalitet med gule nister og på udvalgte steder store, cirkulære solgule spots. Alle gulve, lofter samt specialinventar er udført i bæredygtigt certificerede materialer.
Skovens mange rum
Arkitekterne har udvalgt specifikke designnedslag i interiøret som garderober, gangarealer og toiletter som steder, der ofte bliver kaotiske. Her er fokus at afløse kaos med stemning via for eksempel en grøn farve, der udover at henvise til skoven, samtidig skaber ro og retning.
Gangene aktiveres derudover med små huler, der indbyder til leg og bevægelse. Samtidig tilbyder det centrale fællesrum en zone, hvor børnene kan opleve, hvordan maden tilberedes, de kan udfoldes sig kreativt på den lille scene, eller de kan mødes på tværs af husets forskellige grupper.
– Ligesom i skoven, hvor træerne danner rum med trækronerne som et beskyttende loft og skovbunden som en levende og blødt underlag, så har vi designet børnehuset som en fortolkning af skoven med dets mange rum, dets flimrende lys og dets karakteristiske lysninger, siger Trine Mouritsen, der er partner hos GinnerupArkitekter.
Også udendørs fortsætter legen. Dels ved trygge indhak tæt på bygningen, dels på den bakkede legeplads, der fordeler sig rundt om børnehuset, og ind og ud imellem de eksisterende træer som man så vidt muligt har bevaret. De træer, der er blevet fældet, er genbrugt som aktiverende designelementer på legepladsen.