– Det er en meget spændende opgave, hvor vi som totalrådgiver får lejlighed til i den allertidligste fase at udvikle konceptet for den enkelte skoles fremtid, siger direktør Mogens Kristensen, Link Arkitektur.
For at sikre en optimal håndtering af en række ombygninger af kommunens skoler, har Herlev Kommune indgået en rammeaftale med Link Arkitektur som totalrådgiver og Smak og OBH-Gruppen som underrådgivere. Rammeaftalen omfatter totalrådgivning vedrørende moderniseringen af Herlev Kommunes tre folkeskoler og en specialskole med tilhørende skolefritidsordninger.
Den gode skole er fleksibel
Hyggelige klasselokaler, rene toiletter og et godt luftskifte. Det er faktorer, som betyder rigtig meget for undervisningsmiljøet, og som har direkte indflydelse på trivsel og indlæringsresultater. Jo bedre de fysiske rammer er, des bedre trives og præsterer både elever og medarbejdere. Et af de centrale spørgsmål for mange skoler i disse år er, hvordan man bedst indtænker og integrerer IT i undervisningssituationen. Og hvordan man skaber miljøer, hvor opstillinger, rumopdelinger og zoner er fleksible og skalerbare.
– Fleksibel arkitektur, der gør det muligt at tilpasse undervisningsmiljøet til den enkelte elev, er en udfordring for mange folkeskoler. Vi vil skabe arkitektur, der gør det muligt for lærer og elev at indrette det optimale læringsrum for den enkelte, siger Mogens Kristensen.
Hjemlighed i læringsrum
Velproportionerede rum, muligheden for nye rumdannelser og underinddeling af rum har stor betydning for læringsmiljøet. Funktionsopdelinger skal for eksempel give mulighed for både samvær og individuel fordybelse. Et godt indeklima med dagslys, lavt støjniveau og effektivt luftskifte gør også en stor forskel for trivslen. Men noget af det vigtigste er elementer, der forstærker følelsen af at høre til, mener Link Arkitektur.
– Mange børn opholder sig op imod halvdelen af døgnet i skole og SFO. Derfor betyder hjemlighed meget. Det skaber vi blandt andet med møblering, tekstiler og udsmykning, siger Mogens Kristensen.
En erklæret målsætning for et hastigt voksende Link Arkitektur er vækst inden for læringsarkitektur. I december 2016 opkøbte Link Arkitektur tegnestuen Aarhus Arkitekterne, der nu udgør virksomhedens danske afdeling med i alt 90 medarbejdere i Aarhus og København. Dertil kommer 400 kollegaer i Sverige og Norge, hvor man også har betydelig erfaring med skitsering og projektering af uddannelsesbyggeri.